Izdvojeno Ostali sportovi Sport

VIDEO/ Kličo odbranio titulu prvaka, haos i tuča na press konferenciji

Vitalij Kličko obranio je naslov svjetskog bokserskog prvaka u teškoj kategoriji pobijedivši na bodove Britanca Derecka Chisoru. Kličko je i dalje vlasnik pojasa svjetskog prvaka po verziji WBC zahvaljujući sudačkoj odluci koja je za osam glasova prevagnula na njegovu stranu.

Sve je počelo “pljuckanjem” Chisore koji je pri sučeljavanju u ringu vodu koju je imao u ustima ispljunuo na Klička. Ukrajinac ponovno, kao ni nakon šamara za vrijeme vaganja, nije reagirao, te je ostao miran i u ringu pokazao da je daleko bolji bokser od “omalenog” Britanca.

Koliko god izgledalo da je Chisora napadao i prijetio, bio je daleko od pobjede. Primio je barem dvostruko više udaraca, a u svih 12 rundi zadao je tek nekoliko opasnijih. No, od svih boksera koji su se borili u posljednje vrijeme protiv braće Kličko Chisora je definitivno bio najbolji protivnik, ali i najprgaviji. Čak je i nakon proglašenja pobjednika izgovorio nekoliko vrlo neprimjerenih riječi i Vitaliju i Vladimiru koji su sve to popratili smiješkom. Vladimir je nakon borbe želio čestitati suparničkom taboru kada su ga odjednom zaustavili Chisorini treneri i rekli mu da nije dobrodošao na tu stranu ringa.

Sve u svemu braća Kličko i dalje su neprikosnoveni prvaci teške kategorije po svim svjetskim bokserskim verzijama. Iduća borba za naslov prvaka bit će za dvije sedmice kada će u Düsseldorfu mlađi brat Vladimir braniti svoju titulu po trima verzijama (IBF, WBO i WBA) protiv francuskog teškaša Jean-Marca Mormecka.

Chisora: Kličko je pobijedio jer je iskusniji

Iako je izgubio meč protiv Klička, Chisora je i dalje bio pun sebe. “Došao sam se ovdje boriti i to sam napravio. Izgubio sam samo zato što nemam iskustva. Nisam u potpunosti zadovoljan svojim boksanjem, mogao sam i morao sam puno bolje. Večeras je pobijedio iskusniji bokser. Je li me ozlijedio Kličko? Naravno da ne. Na meni je da radim još više jer želim uzvrat”, poručio je Britanac.

Kličko: Chisora možda dolazi iz Velike Britanije, ali on nije gospodin. On je sramota

S druge strane, Kličko se ponovno pokazao kao pretvrd orah za izazivača, no kako on kaže sve je moglo biti drugačije. “Kao prvo, ovo je bio težak meč za mene. Jako sam sretan što sam obranio titulu. Nije bilo lako. Chisora je bio vrlo motiviran i radio je veliki pritisak na mene tokom svih 12 rundi. Međutim, uprkos tom pritisku on je još uvijek prespor borac. Vidio sam sve njegove udarce i da je umjesto njega bio neki brži borac, večeras bi imao puno problema”, rekao je Ukrajinac, a zatim nastavio: ”Što se tiče ponašanja Chisore. Gledajte, ja ga poštujem kao borca, ali ga ne poštujem kao čovjeka. Chisora je sramota za svijet boksa. Iako je došao iz Velike Britanije, on nije gospodin”, zaključio je Kličko.

Chisora se potukao s Hayeom nakon meča

No cijeli show tu nije prestao. Na press-konferenciji nakon dvoboja za naslov svjetskog bokserskog prvaka u teškoj kategoriji između Ukrajinca Vitalija Klička i Britanca Derecka Chisore došlo je do fizičkog obračuna. Glavni su protagnosti bili Chisora i David Haye, bivši svjetski prvak prema WBA verziji, koji je radio za jednu televiziju i ometao je konferenciju ubacivanjem u riječ Chisori, pokušavši si izmamiti dvoboj protiv Vitalija Klička.

Ljutit što mu Haye otima svu pozornost, Chisora je “bocnuo” sunarodnjaka pitanjem: “Kako ti je palac?” Bila je to jasna aluzija na Hayeove isprike nakon poraza u dvoboju protiv Vladimira Klička u meču za naslov svjetskog prvaka prema verzijama WBA, IBF i WBO koja je održana u julu prošle godine. Verbalno prepucavanje se nastavilo, a Chisora je potom s mikrofonom u ruci krenuo prema Hayeu koji je stajao među novinarima i fotoreporterima i došlo je do fizičkog okršaja, pipe Index.hr

Informer.ba