Nogomet Sport Video

VIDEO/ Najmanje 73 mrtvih u neredima navijača u Egiptu

Broj žrtava nasilja na fudbalskoj utakmici u egipatskopm gradu Port Saidu porastao je na 73, a povrijeđeno je nekoliko stotina ljudi, izjavili su večeras izvori iz Ministarstva zdravlja.

Incident se dogodio kada su navijači domaćeg “Al ahlija” upali na teren poslije utakmice protiv ekipe “Al masrija”, jednog od najuspješnijih egipatskih klubova.

Na televizijskim snimcima prikazano je kako navijači trče po terenu i jure fudbalere “Al ahlija”. Incident se dogodio nakon što je sudija označio kraj utamice koju je domaći tim dobio rezultatom 3:1.

“Ovo nije fudbal. Ovo je rat i ljudi umiru pred nama. Nema kretanja, nema bezbjednosti i nema ekipa hitne pomoći”, izjavio je Abo Treika, fudbaler gostujuće ekipe.

Fudbalski savez Egipta otkazao je na neodređeno vrijeme utakmice prve lige, a egipatski parlament održaće vanrednu sjednicu o ovom događaju.

Druga utakmica u Kairu prekinuta je odlukom sudije kada su stigle vijesti iz Port Saida, a navijači su reagovali paljenjem dijelova stadiona, prikazala je državna televizija.

Nasilje na fudbalskim utakmicama širom sjevernog dijela Afrike značajno je poraslo poslije političkih nemira koji su zahvatili region prije više od godinu dana.

 

Srna/Informer.ba