Izdvojeno Nogomet Sport

VIDEO: Poraz Lazija, Stoke bolji od Besiktasa

Senad Lulić i Haris Medunjanin odigrali su po 90 minuta za svoje klubove, Lazio i Maccabi Tel Aviv, u 2. kolu Evropske lige, dok Senijad Ibričić i Asmir Begović nisu nastupili za moskovski Lokomotiv, odnosno Stoke City.

U derbiju 2. kola grupe F Evropske lige Athletic Bilbao je na svome San Mamesu savladao PSG s 2-0. Baski su s maksimalnih šest bodova preuzeli vrh tabele.

Athletic je od samog početka djelovao motiviranije i odlučnije što mu je već u prvih 45 minuta donijelo dva pogotka prednosti i rezultat kojim je utakmica i završila. Domaći su poveli u 20. minuti kada je Markel Laskurain Susaeta ubacio s desne strane, a Igor Gabilondo u padu matirao Nicolasa Doucheza. U posljednjoj minuti prvog dijela Athletic je izveo vrlo sličnu akciju akciju, samo što je ovaj put s lijeve strane ubacio Jon Aurtenetxe, a zabio je Susaeta.

Pokušaj povratka Parižana u drugom poluvremenu praktično je uništen u 52. minuti kada je drugi žuti karton dobio Mohamed Sissoko. U drugoj utakmici grupe Red Bull Salzburg je pred svojim navijačima u drugom dijelu slomio otpor Slovana i pobijedio s 3-0.

Maccabi iz Tel Aviva, našeg Harisa Medunjanina, je u grupi E došao do prvog boda, odigravši na svome terenu 1-1 protiv kijevskog Dinama. Brown Ideye je doveo goste u vodstvo u devetoj minuti, da bi u 44. izjednačio Micha Dor. Stoke, za koji nije nastupio naš reprezentativac Asmir Begović, je u drugom dvoboju grupe s 2-1 bio bolji od Beşiktaşa.

Sporting je u grupi D došao do druge pobjede. U Lisabonu je s 2-1 nadigrao Lazio pogocima Rickyja van Wolfswinkela i Emiliana Insue. Strijelac za Rimljane, za koje je cijelu utakmicu odradio naš Senad Lulić, bio je Miroslav Klose. Laziju nije pomoglo ni isključenje Insue u 51. minuti.

U ranijem terminu (od 18 sati) moskovski Lokomotiv našeg Senijada Ibričića poražen je na domaćem terenu od Anderlechta s 2-0. Ibričić je ovaj meč odgledao s klupe za rezervne igrače Moskovljana.

Evropska liga, 2. kolo:

Grupa D:

Vaslui – Zürich 2-2 (Lopes 62 – 11m, Temwanjera 77 / Alphonse 32, 79)
Sporting – Lazio 2-1 (Wolfswinkel 21, Insua 45 / Klose 40)

Redoslijed: 1. Sporting 6, 2. Vaslui 2, 3. Lazio 1, 4. Zürich 1

Grupa E:

Maccabi Tel Aviv – Dinamo Kijev 1-1 (Dor 44 / Ideye 9)
Stoke – Beşiktaş 2-1 (Crouch 15, Walters 78 – 11m / Hilbert 13)

Redoslijed: 1. Stoke 4, 2. Beşiktaş 3, 3. Dinamo 2, 4. Maccabi 1

Grupa F:

Red Bull Salzburg – Slovan 3-0 (Leonardo 60, Zarate 77, Švento 90)
Athletic – PSG 2-0 (Gabilondo 20, Susaeta 45)

Redoslijed: 1. Athletic 6, 2. RB Salzburg 3, 3. PSG 3, 4. Slovan 0