Izdvojeno Nogomet Sport Video

VIDEO/ Prijeti mu pet godina suspenzije zbog govora mrženje

Širiti govor (i geste) mržnje danas još možda prolazi u balkanskoj krčmi, ali ne i u srcu Europske Unije. Naučit će to srpski nogometaš Milan Jovanović, veznjak Anderlechta, kojeg je belgijsko ministarstvo unutarnjih poslova prijavilo zbog kršenja zakona o raspirivanju mržnje i bijesa.

Jovanović će sudu morati objašnjavati potez koji su prije njega izveli i neki drugi igrači, ali su prošli nekažnjeno. U utakmici između Anderlechta i Club Bruggea, odigranoj krajem kolovoza, svoj je pogodak “slavio” gestikulirajući rafalnu paljbu po publici.

Iziritiran povicima “Kosovo, Kosovo”, kojim su ga domaći navijači provocirali prilikom svakog dodira s loptom, dočekao je trenutak da izvadi fiktivni mitraljez i šokira one koji su na tribine došli samo uživati u nogometu. Prvo je u trku neuspješno pokušavao svući dres, pa se zaletio prema gostujućoj klupi, a nakon “pucanja” zaokružio histeričnu proslavu bacanjem na travnjak u stilu Jürgena Klinsmanna.

To je bila moja osveta navijačima. Nisam ja glup pa da ne čujem. Ovime im poručio da politici nije mjesto na tribinama” – poručio je tada Jovanović.

Politici nije, ali mržnji jest? Bivšeg igrača Liverpoola, koji se na Anfieldu zadržao samo jednu sezonu pa ga navijači danas ismijavaju tribute videouracima njegovih najgorih izvedbi u dresu “redsa”, ta bi osveta mogla skupo koštati. Belgijski zakon predviđa novčanu kaznu do pet tisuća eura i suspenziju do pet godina. Otegotna mu je okolnost i to što nitko drugi nije primijetio provokacije.

Tokom cijele utakmice bio sam pet metara od njega i nisam čuo nikoga da je viknuo “Kosovo” – kazao je Bruggeov branič Hoefkens.

Jednako tvrde i belgijski novinari, čija je press loža bila na istoj tribini.

 

Jutarnji.hr/Informer.ba