Nogomet Sport

Za minimalne uvjete na stadionu ”Asim Ferhatović Hase” potrebno oko milion maraka

Predstavnici Nogometnog saveza BiH Ivica Osim, Jasmin Baković i Salem Prolić posjetili su Općinu Centar, gdje ih je ugostio načelnik Dževad Bećirević.

Tokom ove posjete rezgovarano je o modernizaciji Olimpijskog stadiona ”Asim Ferhatović Hase” na Koševu radi stvaranja neophodnih uvjeta za odigravanje utakmica nogometne reprezentacije BiH u Sarajevu, saopćeno je iz Općine Centar.

Istaknuto je da je neophodno oko milion maraka za modernizaciju stadiona na način da se zadovolje minimalni standardi koje propisuje UEFA za održavanje međunarodnih utakmica.

U okviru te sume potrebno je postaviti 20.000 stolica s naslonom, sanirati travnjak, urediti toalete za navijače i u svlačionicama.

Također je potrebno napraviti pres-ložu s oko 100 mjesta (sa salom i radnim prostorijama) te doraditi VIP ložu koja prema propisanim standardima mora imati 750 mjesta.

Radi povećanja sigurnosti na stadionu potrebno je postaviti  videonadzor.

Olimpijski stadion ”Asim Ferhatović Hase” je imovina Općine Centar kojom upravlja putem Centra za sport i rekreaciju. Prošle godine pokrenut je projekt njegove rekonstrukcije i modernizacije.

Direktorica Centra za sport i rekreaciju Jasmina Polić je saopćila da je od 2010.  za rekonstrukciju stadiona izdvojeno oko 700.000, od čega je Općina Centar donirala 100.000, Vlada Kantona Sarajevo 50.000 KM, dok je ostatak sredstava osigurao Centar za sport i rekreaciju.

”Tim sredstvima uspjeli smo uraditi na južnim tribinama rekonstrukciju mokrih čvorova, ambulante za gledaoce, prostoriju za doping kontrolu, dok je na sjevernim tribinama urađena sanacija dijela mokrih čvorova. Također je izvršena rekonstrukcija VIP lože i kabina za novinare i kompletna rekonstrukcija reflektorske rasvjete na jednom stupu’‘, naglasila je Polić.

”Općina Centar je izdvojila dodatnih 100.000 KM za nova sjedišta na tribinama, za što slijedi raspisivanje javnog poziva za odabir firme koja će postaviti 18.000 novih stolica s naslonima na zapadu i zamijeniti oko 5.000 oštećenih stolica na sjeveru i istoku. Time ćemo ispuniti uvjet za 36.000 sjedećih mjesta na stadionu koji je postavila UEFA”, dodala je Polić.

 

Fena/Informer.ba