Nogomet Sport

Za namještanje utakmice Hajduk – Međimurje 37.000 eura

U nastavku suđenja u slučaju” Offside” na zagrebačkom Županijskom sudu danas je nastavljeno saslušanje tajno snimljenih telefonskih razgovora optuženika i čitanje njihovih SMS poruka povezanih s namještanjem utakmice Hajduk – Međimurje.

Po USKOK-ovoj optužnici jedan od organizatora namještanja utakmica Vinko Šaka dogovorio se s Marijom Marenićem i igračem Međimurja Mariom Darmopilom da s igračima toga kluba Danijelom Mađarićem i Nikolom Melnjakom za novac namjeste rezultat utakmice tako da Hajduk pobijedi s najmanje tri gola razlike i da utakmica završi s bar četiri postignuta pogotka.

Utakmica je završila rezultatom 4:1 za splitski klub, a Šaka je Mareniću isplatio 37.000 eura. Marenić je zadržao 4500 eura, a ostatak je dao Darmopilu koji je po 6000 eura predao Mađariću i Melnjaku, a za sebe zadržao 20.500 eura.

Suorganizator namještanja utakmica Dino Lalič je u razgovoru s jednim sugovornikom izjavio da “mora biti 4:0 ili 4:1″ te da “već u prvom poluvremenu mora biti dva razlike“. Nakon toga je Marenić rekao Darmopilu: “Potvrđeno je, prvo poluvrijeme neka bude 2:0 i to je to“.

U preslušanim razgovorima spominjali su se “kuleni” i “soljenje janjića“, što su, po tvrdnjama USKOK-a, bile šifre kojima su se služili pri namještanju rezultata i podmićivanju igrača.

Nakon preslušavanja snimaka svjedočio je bivši nogometaš Croatia Sesvete Niko Senjić koji je rekao kako ne zna da je u namještanju utakmica sudjelovao i Ante Pokrajčić. Potom mu je predočen iskaz koji je prije godinu dana dao USKOK-u, i u kojemu je rekao da zna kako barem pet – šest igrača Croatia Sesvete namješta utakmice.

Suđenje petnaestorici optuženih nogometaša i sportskih djelatnika nastavlja se u septembru.

Od 15 optuženika sedmorica su priznala da su sudjelovala u lancu namještanja nogometnih utakmica i klađenju na dogovorene rezultate, no nisu pristali na kazne od godinu i pol dana zatvora, koliko je u nagodbi nudio USKOK. Lanac su organizirali Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljić koji su u nagodbi s USKOK-om pristali na godinu i pol dana zatvora, a državi su vratili i oko milijun eura koje su zaradili kladeći se na namještene utakmice.

Optužnicom je obuhvaćeno 12 prvoligaških utakmica od kojih je osam namješteno, a u četiri slučaja sve je ostalo na pokušaju.

 

Fena/Informer.ba