Izdvojeno Nogomet Sport Udarno

Zašto je Manchester City ispao iz Lige šampiona?

Klub koji vrijedi oko pola milijarde eura sinoć je ispao iz Lige šampiona.

Aktuelni engleski prvak Manchester City očito je začaran kada su u pitanju utakmice u Evropi. Trupe Italijana Roberta Mancinija u pet utakmica ima omjer – tri remija i dva poraza te su uvjerljivo posljednji u grupi D. Doduše, neki će reći da je to “grupa smrti” (Real Madrid, Ajax i Borussia Dortmund), ali ekipa od 500 miliona eura sigurno nije okupljena kako bi gledala leđa jednom Ajaxu.

City je i prošle sezone ispao iz grupe u Ligi šampiona, a tada su bili u grupi s Bayernom, Napolijem i Villarrealom. Doduše, tada su imali nešto bolji skor – od šest utakmica, tri puta su slavili, jednom remizirali, a dva puta ostali poraženi. Što se događa s “građanima”? Zbog čega imaju problema u evropskim nadmetanjima?

ESPN je ponudio analizu Cityjeva “evropskog prokletstva”, u tekstu pod naslovom “10 razloga zašto je City ispao iz Lige prvaka”.

Prelazni rok:

Trebamo igrače koji će unaprijediti našu ekipu”, rekao je Mancini juče nakon remija s Realom. Engleski novinari nisu mogli vjerovati svojim ušima, jer je City itekako bio aktivan za vrijeme ljetnog šopinga. Iako, od targetiranih Danielea de Rossija, Javija Martineza, Daniela Aggera i Robina van Persieja, stigli su “samo” Maicon, Matija Nastić i Javi Garcia, ali i Scott Sinclair, Jack Rodwell te treći golman Richard Wright. Primjećujete da nije potpisao niti jedan od igrača koje je Mancini tražio.

Žrijeb:

Grupa s prvacima Njemačke, Španije i Holandije nikako nije grupa kojoj se, osim ako niste navijač ili marketinški radnik u nekom klubu, trebate radovati.

City se još uvijek nije prilagodio Ligi šampiona, a sudbina im je odredila okršaje s Realom, Ajaxom i Borussijom. City je pokazao kako još uvijek nije spreman za najteže evropske izazove“, smatra ESPN.

Posljednje četiri minute u Madridu:

“Kolarov je u Madridu, tokom prvog okršaja Reala i Cityja, zabio u 85. minuti gol za vođstvo 2:1. Međutim, Real je prvo preko Benzeme poništio vođstvo Cityja, a zatim slavio u 90. minuti golom Ronalda. Ko zna što bi se dogodilo dalje da je City uzeo bodove na Bernabeuu“, pita se ESPN.

Holanđani, puta dva

“Ajax je prije početka nadmetanja po grupama slovio kao ekipa koja nema što tražiti u uglednom društvu njemačkih, engleski i španskih prvaka. Ipak, u dva okršaja s Cityjem uzeli su im četiri boda od šest mogućih”, stoji u tekstu. Podsjećamo, prvo su ih Holanđani torpedirali 3:1 u amsterdamskoj Areni, da bi na Etihadu odigrali junačkih 2:2.

Taktičke zamisli trenera

“Mancinijevo insistiranje na 3-5-2 formaciji nije naišlo na plodno tlo. Iako takav sistem može funkcionisati protiv Tottenhama, u dvoboju protiv Ajaxa vidjeli smo pravu nemoć “građana”. Ne samo to, u susretu protiv Reala, Mourinhove trupe prolazile su odbranu kako su htjele. I dok Mancini smatra da se svjetske klase moraju znati prilagoditi bilo kojoj formaciji, očito je kako Cityju najbolje odgovara sistem 4-4-2″, tvrdi ESPN.

Problemi u odbrani

“Kada je Benzema zatresao mrežu na Etihadu, bilo je jasno kao dan da je Maicon pogriješio. I dok u Premiershipu City ima odbranu koja je sposobna odgovoriti na sve izazove, u Evropi je situacija malo drugačija. Ajax je tri puta pogađao iz prekida, a Mancinijeva zonska odbrana nije polučila uspjeha niti protiv Borussije.”

Nedostatak defenzivnog veznog

“Otkako je Nigel de Jong napustio City, Mancini je iskoristio četiri različita igrača na mjestu defenzivnog veznog, ali niti jedan ga nije zadovoljio igrom. Uz City, jedino je beogradski Partizan imao toliko prijetnji po golu, pa je očito kako im nedostaje prava zaštita u veznom redu.”

Ravnoteža u igri

“Nekoć su Mancinija optuživali da igra previše zatvoreno, dok mu sada u Ligi šampiona spotiču preotvorenu igru. Možda je vrijeme da se pronađe neka sredina.”

Čudna selekcija igrača

“Mancini je juče u posljednjim minutama dvoboja protiv Reala izvukao Aguera, a na travnjak poslao Jamesa Milnera. Edin Džeko, ubojiti džoker s klupe u Premiershipu, igra u prvoj postavi u Ligi šampiona. Možda bi Carlos Tevez bio bolje rješenje.”

Povrede

“Od početka sezone u Premiershipu, Cityjevi igrači bili su donekle u odličnom fizičkom stanju. Međutim, u Ligi šampiona nisu imali toliko sreće. Aguero je propustio otvaranje nadmetanja, zatim je stradao Nasri, a nakon njega Pablo Zabaleta, Gael Clichy te Garcia. Ipak, i druge su ekipe imale sličnih problema…”, za kraj će ESPN.

Index.hr/Informer.ba