Izdvojeno Nogomet Sport

Željezničar sa visokih 3:0 porazio Olimpic

Fudbaleri Željezničara na svom su stadionu rezultatom 3:0 slavili u prvom od dva duela osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine protiv Olimpica.

Susret gradskih rivala na Grbavici počeo je prilikama fudbalera Amara Osim. U 5. minuti Dučić je nakon ubačaja Kvesića u kaznenom prostoru srušio Adilovića ali se glavni sudija meča Predrag Stankić nije oglasio, da bi u nastavku akcije bio srušen i Jamak ali je glavni arbitar samo odmahnuo rukom. Nastavak je donio nekoliko kornera za Željezničar nakon kojih je u dva navrata neprecizan bio Jadranko Bogičević.

Prvu stopostotnu šansu na utakmici imali su gosti u 20. minuti. Harba je izbio sam pred Adnana Gušu ali je iskusni veteran sjajnom intervencijom spriječio vodstvo Olimpica. Na narednu priliku na susretu čekalo se do 29. minute kada je Zeba iz slobodnog udarca prekacio živi zid ali je loptu bez problema uhvatio Fejzić. Pritisak Plavih u posljednjoj dionici prvog poluvremena dao je rezultat u 38. minuti. Nakon faula Đurića centrirao je kapiten Željezničara, a loptu glavom iza leđa gostujućeg golmana poslao je Eldin Adilović. Vodećem golu domaćih prethodila je sjajna šansa Zajka Zebe, nakon što je probio lijevu stranu, ušao je u šesnaesterac ali je Fejzić ukrotio njegov udarac. Do odlaska na odmor Zeba je još jednom iz velike udaljenosti pokušao iznenaditi čuvara mreže “vukova“ ali nije uspio.

Gdje su stali krajem prvog, fudbaleri Željezničara nastavili su početkom drugog poluvremena. U 54. minuti kada su svi očekivali direktan udarac Zajka Zebe iz slobodnog udarca, playmaker Plavih odlično je uposlio Jadranka Bogičevića koji sa sa pet metara pogođa za vodstvo tima sa Grbavice od 2:0.

Do promjene rezultata strateg Vukova Nedim Jusufbegović pokušao je doći izmjenama, Vladavića je zamjenio Pliska, dok je umjesto Kapića na teren ušao Raščić. Veliku šansu za Olimpic propustio je realizirati Veldin Muharemović u 70. minuti kada se našao jedan na jedan sa Adnanom Gušom. Ipak, bivši reprezentativni čuvar mreže izaša je kao pobjednik, baš kao i u duelu sa Harbom u prvom poluvremenu. Kazna za ovaj promašaj stigla je osam minuta kasnije kada je na ubacivanje Zebe loptu glavom, u engleskom stilu, zakucao Patrick gerthardt Nyema, postavivši konačnih 3:0.

Vrijedi istaći da su izabranici Amara Osima sva tri gola postigli nakon prekida.

Sudeći prema onome što se večeras moglo vidjeti u duelu dvaju gradskih rivala Olimpicu će trebati pravo čudo za plasman u četvrtinu finala Kupa BiH.

Željezničar – Olimpic 3:0
Stadion: Grbavica. Gledalaca: 2500. Sudija: Predrag Stankić (Bijeljina), Strijelci: 1:0 Adilović (38.), 2:0 Bogičević (54.), 3:0 Gerthardt (78.). Žuti kartoni: Zeba, Svraka, Gerthardt (Željezničar), Harba, Kapić, Dučić, Đurić, Rizvanović (Olimpic).

ŽELJEZNIČAR: Gušo, B. Čolić, Kvesić, Bogičević, Vasilić, Gerhardt, Jamak (od 63. Selimović), Svraka, Adilović (od 75. Ramić), Zeba, Bešlija (od 63. Stanić). Trener: Amar Osim.

OLIMPIC: Fejzić, Rizvanović, Dučić, Suljević, Regoje, Vidović, Harba, Đurić, Muharemović (od 86. Jugo), Vladavić (od 61. Pliska), Kapić (od 64. Raščić). Trener: Nedim Jusufbegović.

Rezultati prvih utakmica osmine finala
Zrinjski – Velež 0:1 (prekid u 90. minutu)
Mramor – Krajišnik 1:1
Slavija – Široki Brijeg 1:2
Sarajevo – Rudar Prijedor 3:0
Rudar Kakanj – Branitelj 0:1
GOŠK – Čelik 1:3
Željezničar – Olimpic 3:0
Borac – Zvijezda 2:0

 

SCsport/Informer.ba