Izdvojeno Nogomet Sport

Željo odlično sparingovao Zmajevima

Meč su bolje otvorili naši reprezentativci koji su već u 4. minutu poveli preko Ibiševića. Na terenu su u tom trenutku bili Gredić, Biščević i Mulalić koji su se oprostili od dresa u kojem su stekli afirmaciju i doživjeli najljepše trenutke u karijeri. To se itekako osjetilo jer su Zmajevi vrlo lako dolazili u prilike, no samo zahvaljujući sjajnom Kariću, koji je maestralno zaustavio udarce Lulića i Džeke, rezultat se nije mijenjao.

Kako su se Plavi kompletirali tako su polako uspostavili terensku inicijativu. Najbliži izjednačenju bio je Svraka koji je iz situacije iz koje je bilo teže promašiti gol prebacio prečku Begovića. Prethodno je čuvar mreže našeg A tima sjajno odbranio udarac Bešlije. Zmajevi su zaprijetili i preko Džeke čija su dva udarca pogodila prečku, a Ibiševićev stativu. No, u 38. minutu centarfor Hoffenheima po drugi put se upisao u strijelce. Ponovo je izašao sam ispred Karića i matirao ga je sa lakoćom. Do kraja prvog dijela Željo je bio bolja ekipa, Zajko Zeba u nekoliko navrata publiku podigao na noge maestralnim potezima, driblinzima, a kruna bolje igre stigla je u 40. minutu. Bešlija je prekrasnim lob-udarcem matirao nemoćnog čuvara mreže Stoke Cityja.

Selektor Safet Sušić u nastavku je priliku dao desetorici igrača koji su bili na klupi, a na terenu je ostao samo Zahirović. Do 62. minute nije bilo prilika, a tada su oba tima mogla do gola. Prvo je Selimović bio sebičan, jer nije uposlio Ramića u dobroj poziciji, dok je na drugoj strani Zec šutirao visoko preko gola. Period dobre igre Plavi nisu krunisali golom. Izveli su dvije sjajne akcije, u jednoj je Smajić pogodio prečku, a epilog druge bio je udarac Zebe pored gola. Nešto kasnije sjajan slobodnjak izveo je Stančeski, no lopta je prohujala pored gola. Imao je Zec još jednu dobro priliku, ali je ponovo omogućio Kariću da se istakne. Kraj meča igrači su dočekali zagrljeni, a sa tribina se čulo: „Gazi, gazi, gazi Portugal…“. Neka se obistini!

Željezničar – BiH 1:2

Strijelci: 0:1 Ibišević u 4, 0:2 Ibišević u 38, 1:2 Bešlija u 40. Stadion Grbavica u Sarajevu. Gledalaca: 8.000. Sudija: Rusmir Mrković (Sarajevo).
ŽELJEZNIČAR: Karić, Biščević, Stanić, Mulalić, Bogičević, Nyema, Svraka, Jamak, Gredić, Zeba, Bešlija. Još su igrali: Ramić, Zolotić, Smajić, Selimović, Adilović, Vasilić, Marković, Bogičević, Savić, E. Čolić, Drakul, Stančeski, Baljić. Trener: Amar Osim.
BOSNA I HERCEGOVINA: Begović, Spahić, Bešić, Lulić, Zahirović, Rahimić, Medunjanin, Pjanić, Misimović, Džeko, Ibišević. Još su igrali: Avdukić, Papac, Ibričić, Maletić, Jahić, Štilić, Pandža, Muslimović, Zec. Trener: Safet Sušić.

 

SCsport/Informer.ba