Techno

Amerikanci šalju robote na Mars

Dan nakon što je space shuttle program poslan upenziju, Nasa je otvorila novo poglavlje u istraživanju svemira, javlja Reuters. Iz Nase su najavili da na Mars šalju robote koji bi trebali utvrditi je li taj planet ikad imao potrebne uslove da se na njemu razviju živi organizmi.

Lansiranje je zakazano za 25.oktobra, a Nasini roboti na Mars će sletjeti u augustu 2012. godine. Roboti će u krater nedaleko od planinskog masiva.

No, mnogi Amerikanci i dalje ne mogu prežaliti ukidanje space shuttle programa. Rašireno mišljenje u SAD-u je da je Nasa odustajanjem od tog programa prepustila vodeću poziciju u svemirskoj utrci nacijama poput Rusije i Kine.

Barack Obama, s druge strane, tvrdi da je Nasin cilj sada izgraditi nove svemirske brodove koji će moći putovati puno dalje, kako bi američki astronauti u bliskoj budućnosti mogli slijetati na asteroide, na Mars i na druge destinacije u dubokom svemiru.

Stvari se mijenjaju, stvari evoluiraju, ali ono što je konstantno je naša želja za istraživanjem“, izjavio je Waleed Abdalati, Nasin glavni znanstvenik. Piše Index.hr.

 

Informer.ba