Techno Udarno

Anonymusi demantuju: Operacija Global Blackout je samo glasina. Nećemo srušiti internet 31. marta!

Napad na 13 servera koji kontrolišu cjelokupan promet na internetu vjerovatno bi završio neuspjehom.

Hakerska grupa Anonymous demantovala je glasine kako namjerava 31. marta ugasiti cijeli internet, piše ibitimes.com.

Akcija pod nazivom Operation Global Blackout za cilj navodno ima rušenje 13 servera preko kojih prolazi cjelokupan saobraćaj na internetu. Taj čin bi blokirao korisnički pristup internetskim stranicama te, kako se navodi, skrenuo pozornost na probleme koje izazivaju konroverzni zakoni ACTA, SOPA, gašenje servisa Megaupload te na brojna duga pitanja oko kojih je ova grupa aktivna.

Priča o rušenju cjelokupnog interneta počela je porukom na Pastebinu, gdje je anonimni autor do u detalje razradio plan napada na 13 servera. U njemu je objašnjeno kako napad neće doista srušiti internet, već će onemogućiti korisnički pristup stranicama.

Na taj način će izgledati kao da je internet pao, što je dovoljno blizu našem cilju” – objašnjava poruka u kojoj autor naglašava kako će ‘blokada’ stranica biti privremena te kako je u pitanju protest.

Priča se proširila u medijima, a sami članovi skupine su je sada aktivno počeli demantovati.

Tako je Twitter profil @youranonnews demantirao akciju, a objavili su i članak u kojem objašnjavaju kako bi ta akcija, čak i da je žele napraviti, bila jako teško izvediva.

U članku internetski stručnjak Robert Graham objašnjava kako DDoS napad, klasično oružje skupine Anonymous, ne bi bio efikasan protiv 13 glavnih internetskih servera. Glavni razlog, objašnjava Graham, je brzina reakcije nadležnih servisa koji bi odmah shvatili da nešto nije u redu te bi se aktivno suprostavili takvoj vrsti napada.

Graham također objašnjava alternativni način postizanja sličnog efekta te preporuča rušenje najvećih internet stranica.

” Ukoliko ljudi ne mogu pristupiti Googleu, Twitteru ili Facebooku, internet bi za njih doista ‘pao'” – objašnjava ovaj stručnjak za internet sigurnost.

 

Jutarnji.hr/Infomer.ba