Techno

Besplatni editor fotografija PixBuilder Studio 2

Ruska softverska kompanija WnSoft objavila je PixBuilder Studio 2.0.3, novu verziju svog programa za obradu fotografija, namijenjenog poluprofesionalnom radu i korisnicima kojima su potrebne osnovne korekcije na fotografijama.

Ono što ga možda čini efikasnijim od Paint.NET-a i drugih besplatnih alternativa (osim GIMP-a, koji ionako ne spada u kategoriju alata za neobavezan rad) je činjenica da on u svojoj prošloj verziji nije bio besplatan – PixBuilder zbog toga ima nešto više korisnih opcija karakterističnih za komercijalne programe.

Naprimjer, pored nezaobilaznog upravljanja layerima i standardne kolekcije alata za pooštravanje i zamućivanje, podešavanje boja i kontrasta, te upisivanje teksta, tu su i napredni načini selekcije dijelova slike, što je vjerovatno najbitnija prednost u odnosu na Paint.NET. Dalje, PixBuilder se izuzetno brzo pokreće i barata filterima, te ga krasi stabilan rad.

S druge strane, ovdje nećete na raspolaganju imati alat za uklanjanje šuma, niti blending modove u layerima. Nažalost, ni izbor specijalnih efekata nije posebno impresivan. Međutim, PixBuilder ovaj nedostatak nadoknađuje podrškom za 8BF pluginove, koji će mu značajno proširiti ovu funkcionalnost, budući da ih ima veliki broj besplatnih.

 

Imfo.ba/Informer.ba