Techno

Dvadeset godina od rođenja web-kamere

Na Univerzitetu Cambridge 1991. kamerom je nagledan aparat za kafu, a pristup snimcima imali su samo pojedini saradnici univerziteta. Danas su web-kamere široko rasprostranjene, prenose slike iz svakog ugla.

Slika jednog starog aparata za kafu obišla je cijeli svijet. Cuentyn Stafor Freiser i njegove kolege u kompjuterskoj laboratoriji na Univerzitetu Cambridge u Velikoj Britaniji postavili su 1991. godine kameru koja je tri puta u minuti slala zamagljenu, sivkastu sliku na ekrane laboratorijskog osoblja.

Napokon, saradnici laboratorije nisu više morali da trče tri sprata, kako bi otkrili da u aparatu nema kafe“, kaže Stafor Freiser povodom 20. godišnjice izuma.

On ne može da se sjeti tačnog datuma kada je izumio kameru, ali njegov, prvobitno mali trik, veoma brzo je postao veliki korak u kompjuterskoj tehnologiji – izmišljena je web-kamera.

Kventin i njegove kolege su u početku mogli da prate nivo kafe preko samostalno osmišljenog softvera. Tek dvije godine kasnije, kada je internet pretraživač počeo da prenosi i slike, svijet je mogao da zaviri u takozvanu “trojansku sobu“.

U to vrijeme na Internetu nije moglo mnogo toga da se vidi. Činjenica da su ludaci u Cambridge postavili veoma skupu kameru na veoma jeftin aparat za kafu privukla je ljude, i cijela stvar je postala poznata“, kaže za njemački držvani radio “DW” 44-ogodišnji Cuentyn.

Freiser je na svom izumu radio samo jedno popodne: “Mnoge dobre stvari nastaju tako što ljudi eksperimentišu iz zabave.”

U međuvremenu je odavno uključena prva veb-kamera; 22. avgusta 2001. godine poslata je prva slika u svijet.

Danas web-kamere postoje svugdje u svijetu, bez obzira da li je riječ o Južnom polu, Vatikanu, Minsteru – ili kućnoj baštenskoj ogradi. Stručnjak za komunikacijsku tehnologiju Sabrina Mizoh na Univerzitetu u Manhajmu kaže da web-kamera donosi stvarni svijet u virtuelni prostor.

One su potpuno promijenile međuljudsku komunikaciju na Internetu. Poslovne konferencije ili privatni telefonski razgovori postali su ličniji, direktniji i manje anonimni. Riječ je o nevjerovatnom trenutku. Od kako su osmišljenje ove kamere, mi nemamo razloga da napuštamo kuću“, izjavila je ona.

Sigurno je da ovaj izum omogućava mnogo toga, ali isto tako postoje i kontroverzne varijante poput seks-kamera koje nude živi striptiz na Internetu ili javni nadzor.

Kamere su veoma male i pogodne su za savršeno praćenje. Međutim, takva vrsta nadgledanja predstavlja prekršaj, jer pojedinci ne mogu da biraju one koji ih posmatraju“, kaže Mizoh.