Techno

Facebook će morati bolje da štiti privatnost korisnika

Društvena mreža Facebook  mora mnogo bolje da štiti privatnost svojih korisnika i da pristane na stalne provjere nezavisne komisije u narednih 20 godina, odluka je američke Federalne trgovinske komisije.

Ta Komisija sa sedištem u Vašingtonu, ocijenila je “nepravednom i varljivom” praksu Facebooka koji je od 2009. godine privatne podatke korisnika upotrebljavao u javne svrhe bez njihovog znanja i pristanka.

Federalna komisija utvrdila je takođe da Facebook u nekim slučajevima i oglašivačima dopušta pristup privatnim podacima korisnika kao i da nakon brisanja profila, Facebook nastavlja da koristi podatke iako to godinama negira.

To sada u suštini znači da će svaki put kada poželi da preda vaše podatke nekim oglašivačima morati upravo vas da pita.

Vlasnik poznate društvene mreže Mark Zukerberg u svom blogu je napisao kako je njegova kompanija pravila greške na polju privatnosti, ali da su neke već ispravljene.

Iako je Komisija navela osam tužilaca, ona nije optužila Facebook za namjerno kršenje zakona pa nema ni odštete. Ali, ako Facebook u budućnosti prekrši odredbe te odluke, moraće da plaća kaznu od 16.000 dolara na dan po svakoj tački tužbe.

 

Blic/Informer.ba