Techno

Facebook otvara prvi centar sa bazom podataka izvan SAD

“Faceobook” je saopštio da će u Švedskoj otvoriti prvi centar sa bazom podataka izvan SAD, da bi iskoristio lokalnu klimu za hlađenje servera u većem dijelu godine.

“Facebook” će u gradu Lulea, na sjeveru Švedske, moći da koristi spoljnu temperaturu za hlađenje servera tokom deset mjeseci u godini. U novom centru, površine 30 000 kvadratnih metara, biće obrađivani podaci iz Evrope, Afrike i sa Bliskog istoka.

“Facebook” je primoran da poveća svoje računarske kapacitete zbog konstantnog rasta mreže, koja trenutno ima preko 800 miliona korisnika.

“Facebook” je do 2009. godine iznajmljivao prostor u centrima za baze podataka, ali je potom odlučio da dizajnira i izgradi sopstveni prostor.

Novi centar u Švedskoj koristiće primarno energiju iz obnovljivih izvora i biće mu potrebno 70 odsto manje strujnih generatora u poređenju sa ostalim lokacijama sa bazama podataka.

Centar će koristiti i električnu energiju lokalne proizvodnje, koja spada među najjeftinije u Evropi.

Sve više kompanija sele svoje baze podataka na sjever Evrope zbog povoljnih klimatskih uslova i prirodnog hlađenja prostorija sa velikim serverima.

 

Srna/Informer.ba