Techno

Facebook plaća milione za tužbe

Društvena mreža Facebook pristala je da isplati 10 miliona dolara nakon tužbe korisnika kojom je optužuju da je koristila njihove fotografije i podatke za reklamne proizvode pod “sponzorisanim statusima”.

Prema sudskim dokumentima od početka juna, dostupnim na internetu od subote naveče, Facebook i tužioci, u prvom redu Angel Frali, korisnica iz američke države Vašington, tražili su od jednog saveznog sudije u San Hozeu da potvrdi njihov dogovor zaključen tokom posredovanja.

Posrednik je objasnio da su se strane dogovorile da Facebook oslobodi 10 miliona dolara koji će biti podijeljeni “grupama tužioca”.

Fralijeva i još nekoliko korisnika, posebno roditelja maloljetnika, tražili su zajednički proces u korist svih članova Facebooka registrovanih 24. januara 2011. kojima su ime, fotografija i identitet upotrijebljeni u “sponzorisanim statusima”.

Tužioci tvrde da je Facebook koristio podatke korisnika bez odobrenja.

Sponzorisani statusi, pokrenuti početkom godine, diskretne su reklamne poruke koje se pojavljuju na stranici Facebooka korisnika i govore mu da jedan od njegovih “prijatelja”, čije se ime i fotografija pojavljuju, “voli” proizvod oglašivača.

Inače, prema posljednjem istraživanju, koje su obavili Reuters i analitička kompanija “Ipsos”, svakom trećem korisniku je Facebook dosadio.