Techno

Facebook predstavio univerzalnog prevoditelja

Koristeći alat za prevođenje Microsoftove tražilice Bing, Facebook sada nudi mogućnost prevođenja postova na javnim stranicama na Facebooku (Pages) na jezik kojim se koristite na svom profilu.

Stranice na Facebooku napisane na različitim jezicima dobile su link “Translate” (Prevedi) uza svaki napisani post ili komentar. Kad kliknete na taj link, sadržaj posta ili komentara bit će preveden na vaš jezik. Klikom na “Original” vratit ćete post na jezik kojim je napisan.

Facebook je također zatražio pomoć korisnika kako bi poboljšao svoje mašinsko prevođenje. Kad kliknete na link “Translate”, iskočit će pop-up  prozorčić i ponuditi mogućnost da unesete tačniji prevod. Naravno, ako smatrate da bolje prevodite od Binga.

Ako vaš prevod dobije dovoljno pozitivnih glasova ostalih korisnika, zamijenit će Bingov.

Naravno, riječ je o mašinskom prevođenju, pa neki prevedeni tekstovi zvuče pomalo otkačeno, ali ipak dovoljno razumljivo da shvatite bit svakog komentara ili posta.

Ovaj novi univerzalni prevoditelj funkcionira samo na javnim stranicama, dakle na Facebook Pages, ali ne i na ličnim profilima.

 

Net.hr/Informer.ba