Techno

Facebook: Ukradeno 45 000 lozinki uz pomoć “crva” Ramnit

Kompjuterski virus ukrao je 45 000 lozinki na Facebooku i to uglavnom sa korisničkih računa u Francuskoj i Velikoj Britaniji, saopštila je firma “Seculert”zadužena za internet bezbjednosti.

Krivac je dobro poznati “crv” zvani Ramnit koji je u opticaj prvi put pušten u aprilu 2010. godine, a specijalizovan je za krađu bankovnih podataka.

“Vjerujemo da hakeri koji stoje iza Ramnita koriste ukradene lozinke da bi se ulogovali na Facebook račune `žrtava` i onda dalje slali opasni virus njihovim prijateljima”, navodi se u saopštenju “Seculerta”.

Osim toga, “napadači” koriste činjenicu da veliki broj ljudi koristi istu lozinku za Facebook i ostale korisničke račune, pa postoji opasnost da se “crv” proširi i korporativnim mrežama.

Čini se da hakeri danas sve više eksperimentišu sa mogućnošću da stare i-mejl viruse mijenjaju modernim virusima dizajniranim za stvaranje haosa na društvenim mrežama. S obzirom na veliku količinu ličnih podataka na Facebooku i ostalim mrežama, opasnost od štete postaje velika ako se ovakva sajber oružja nađu u pogrešnim rukama“, dodaju u “Seculertu”.

Iz ove kompanije korisnicima sugerišu da pokrenu antivirusne programe, iako to možda neće biti dovoljno. “Nije realno očekivati da ćete lako otkriti da ste napadnuti. Ovaj crv samo krade lozinke, neće se najaviti i dati vam do znanja da ste postali žrtva hakera“, tvrdi Graham Kluli, pišu Nezavisne novine.

 

Informer.ba