Techno

Flash odlazi s mobilnih web preglednika

Apple je pobijedio – multimedijalna platforma koja je dominirala desktop okruženjem neće, čini se, preživjeti ulazak u eru mobilnih uređaja

Adobe je sada službeno potvrdio glasine da razvojni planovi te kompanije  ne uključuju razvoj i podršku toj tehnologiji na pametnim telefonima i tabletima.

Mobilni Flash Player više neće biti prilagođavan za nove preglednike, inačice operativnih sustava i konfiguracije tih uređaja. Umjesto toga, Adobe će se usmjeriti na razvoj aplikacija za pametne telefone i tablete, sadržaja za desktop (u sklopu i izvan preglednika) te više ulagati u HTML5 općenito.

Nastavit će pružati podršku za sadašnje konfiguracije Androida i PlayBooka, što će uključivati sigurnosne nadogradnje i popravke većih bugova.

Takav se ishod nazirao već neko vrijeme, piše Wired, uprkos žestokom verbalnom ratu s pokojnim Steveom Jobsom, čija je kompanija zadnjih nekoliko godina tvrdoglavo odbijala pripustiti Flash na iPhone i iPad.

Nije, recimo, bilo novih najava vezanih uz tu tehnologiju na ovogodišnjoj konferenciji Adobe Max, a kompanija je polako popunjavala svoju ponudu alternativama. Priznanje poraza bilo je samo pitanje vremena.

Bilo kako bilo, pred Adobeom je novo razdoblje, u kojem će imati prilike pokazati je li naučio išta iz vlastitih grešaka.

Hoće li HTML5 za tu kompaniju biti ono što je bio Flash? Moguće, ali neće biti lako.

 

Tportal/Informer.ba