Techno Udarno Video

FOTO/VIDEO: Test propao! Najbrži avion na svijetu izgubljen iznad Tihog oceana

Amerikanci su testirali moćnu letjelicu Falcon HTV-2 dugačku četiri metra, koja može letjeti i do 20 puta brže od brzine zvuka. Nema pogon niti pilota

 

“Bavimo se nečim o čemu ni mi ne znamo previše. Računarski testovi i simulacije pokazali su da ova letjelica može letjeti brzinom od 20 maha i nadamo se da ćemo to ostvariti i u praksi”, rekao je Dave Neyland, direktor tvrtke DARPA, koja za američku vladu razvija razne oblike naoružanja.

 

 

Falcon HTV-2Najnoviji projekt je Falcon HTV-2, hipersonična bespilotna jedrilica, koja može letjeti 20 puta brže od brzine zvuka. Najbrži borbeni avion u stalnoj uporabi je MiG-25, koji leti 2,3 maha. Prvi probni Falconov let odrađen je u travnju prošle godine, no nešto je pošlo krivo i misija je prekinuta usred leta.

Falcon HTV-2Letjelica je duga samo četiri metra i izrađena od kompozitnih, dosad uglavnom nekorištenih materijala. Raketom se lansira u orbitu, nakon čega “traži” metu, ulazi u atmosferu i napada. Amerikanci se nadaju da će, ako testovi prođu uspješno, do 2025. godine uspjeti razviti najmoderniji sustav obrane, koji bi mogao pogoditi metu bilo gdje na svijetu za samo 60 minuta.

” Ako ovaj let loše završi, ne namjeravamo graditi još jedan Falcon HTV-2. Program će završiti jer je preskup” – rekao je Neyland i dodao kako bi se tom tehnologijom, ako uspije, mogli koristiti i u civilnom zrakoplovstvu.

Kako javljaju mediji hipersonična letjelica Falcon HTV-2 lansirana je uspješno danas, no misija je krenula krivo i propala iznad Tihog okeana.

Letjelica, koja se u orbitu lansira raketom, uspješno se odvojila, a  kontrola na Zemlji preuzela je kontrolu nad misijom, no potom su izgubili kontakt s letjelicom. Letjelica je zatajila i prestala slati telemetrijske podatke stručnjacima.

24sata.hr/Informer.ba