Izdvojeno Techno

Google investira u solarnu plantažu

“Komapnija Google, poznata po svojim inovativnim online rješenjima, upravo je sklopila posao vrijedan 168 milijuna dolara investiravši u solarnu plantažu u pustinji Mojave (centralna Kalifornija).”

Posao je sklopljen sa tvrtkom BrightSource Energy koja je specijalizirana za razvoj i održavanje solarnih izvora energije velikog obima, a uložena sredstva biti će iskorištena za njihov projekt Ivanpah..

Ivanpah je sustav pretvaranja električne energije iz solarne koji se temelji na termalnoj tehnologiji i, kako piše na web stranici projekta, “dizajnom odgovornom prema okolini”, sve u cilju dobavljanja pouzdane, čiste i jeftine energije za Kaliforniju.

Elektrana će stvarati energiju putem tehnologije zvane “električni tornjevi”. Ogledala (heliostati) u pustinji su poslagana u redove i pozicionirana tako da sunčeve zrake usmjeravaju u prijemnik na vrhu tornja. Prijemnik zatim stvara paru koja pokreće velike turbine za dobivanje električne energije. Efikasnost sustava leži upravo u činjenici da velike količine sunčeve energije završe u malom prijemniku.

Toranj će biti visine 140m, a čitavo postrojenje će brojati 173 000 heliostata, svaki s dva ogledala, što će činiti projekt Ivanpah najvećom solarnom elektranom na svijetu. Projekt je trenutno u fazi izgradnje i njegov završetak se očekuje do 2013. godine.