Techno

Google: MS i Apple kampanja protiv Androida

U blogu pod nazivom “Kada patentni napadnu Android”, Deavid Dramond rekao je da se Microsoft i Apple udružuju kako bi spriječili rast Androida.

Radim u IT sektoru više od dvije decenije. Microsoft i Apple su se oduvjek oštro sukobljavali, pa kada oni odluče da odu u krevet zajedno, morate da se zapitate šta se dešava“, rekao je on.

Osim što se zapitao, Dramond je dao i svoj odgovor na ovo pitanje.

Više od 550.000 Android uređaja se aktivira svakog dana. Android i druge platforme se takmiče i to donosi sjajne nove uređaje i nevjerovatne mobilne aplikacije korisnicima. Ali, Androidov uspjeh donosi još nešto: neprijateljsku organizovanu kampanju protiv Androida od strane Microsofta, Oraclea, Applea i drugih kompanija“.

A kako to čine? Radi se o kupovini patenata kompanije Nortel Networks Corp. Google je želeo da ih kupi, ali su se pomenute kompanije udružile, dale bolju ponudu i patenti su u njihovom vlasništvu. Kako pojedini proizvođači već plaćaju Microsoftu za svaki Android uređaj, zbog postojanja spornih patenata u ovom operativnom sistemu, a i suočavanja Googlea sa tužbom kompanije Oracle, Google ovakav dogovor smatra pokušajem da se uspon Androida zaustavi ili uspori.

Patenti bi trebalo da podstiču inovacije, ali ih u poslednje vreme koče, smatra Dramond koji kaže da su Microsoft, Apple i Oracle kupili pomenute patente samo da Google ne bi došao do njih.

Osim ovih sporni su i kupljeni patenti kompanije Novel.

Mi nismo naivni, tehnološka industrija se brzo menja i mi vrijedno radimo na tome da ostanemo fokusirani na naš posao i pravljenje još boljih proizvoda. Ali u ovom slučaju mislili smo da je važno da progovorimo i ukažemo na to da smo riješeni da očuvamo Android za naše korisnike, tako što ćemo spriječiti one koji pokušavaju da ga uguše“, napisao je čelni čovek pravnog tima Googlea.

A rešio je da progovori i Microsoft, čiji je generalni sekretar, Brad Smith, odlučio da se putem Twitera izjasni optužbama Googlea.

Google kaže da smo kupiti Novellove patente kako bismo ih oteli od Googlea. Stvarno? Mi smo ih pitali da sa nama učestvuju u licitaciji. Oni su to odbili“.

Iz Applea i kompanije Oracle još uvek nema zvaničnih izjava ovim povodom.

 

B92/Informer.ba