Izdvojeno Techno

Google pretvara telefon u novčanik

Google je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavio novu aplikaciju baziranu na NFC tehnologiji, koja omogućava da telefonom plaćate određena dobra i usluge.

Google Wallet radi na principu Near field communication (NFC) tehnologije, bežične tehnologije prenosa podataka sa uređaja u neposredno blizini, oko desetak centimetara. Putem ove aplikacije dovoljno je približiti telefon čitaču, bez kontakta, ili provlačenja kartice, i račun će biti plaćen.

Podrška za NFC ugrađena je u Android 2.3, koji je neophodna platforma za korišćenje Google Wallet aplikacije, ali je neophodan i određeni hardver da bi ovakvo plaćanje bilo moguće. U početku, jedino korisnici telefona Nexus S 4G koji ima ugrađen NFC čip, u okviru Sprint mreže, moći će da koriste ovu aplikaciju. Organičenje je i geografsko, tako da je usluga moguća samo u Americi.

Google, međutim, radi na tome da se ovakav način plaćanja omogući i korisnicima drugih uređaja, a portal TechCrunch prenosi i da Google radi na specijalnim nalepnicama koji bi omogućili plaćanje i telefonima koji nisu kompatibilni sa NFC tehnologijom.

Osim pomenutih, postoji još jedno organičenje – Citi MasterCard kartice su jedine podržane za sada.

Ipak, iako ispunjavate sve navede uslove, moraćete da sačekati najranije do leta, kada će Google Wallet zvanično biti pušten u funkciju.

 

B92/Informer.ba