Techno

Google se sprema za odbranu Androida

Iako patenti pokrivaju najrazličitije oblasti, jedan bi naročito mogao da ponudi pretraživačkom gigantu novu alatku za društvenu mrežu Google +.

Patenti se uglavnom tiču usluga vezanih za podatke poput rukovođenja emailom, online kalendara i prenošenja web aplikacija između uređaja.
Onaj najbitniji ima dvije svrhe: pruža smijernice za razvijanje novih proizvoda i obezbjeđuje „municiju” za parnice.

Drugi razlog je i najbitniji. Google je protekle godine od IBM-a dobio više od 2.000 patenata, ali je te iste godine imao i rekordan broj tužbi na polju patentnog prava.

Najpoznatiji je slučaj Applea koji je, u ovoj ili onoj formi, tužio mnoge kompanije koje su bile umješane u pravljenje uređaja za Andorid platformu, uključujući HTC, LG i Motorolu. Apple je čak dobio nedavni slučaj, gdje se od HTC-a zahtjeva da prestane da prodaje određene uređaje u SAD ukoliko ne prepravi svoj softver.

Gogle će tako, sa ojačanim portfoliom, ući mnogo opremljeniji u odbranu Androida.

Još se ne zna koji bi od budućih IBM-ovih patenata mogao da postane proizvod u budućnosti, ali stručnjaci iz oblasti društvenih medija kažu da je naročito interesantan „Korištenje semantičkih mreža za razvijanje društvene mreže”.

On objašnjava kako bi društvena mreža mogla da se iskoristi u navođenju korisnika da pronađu „eksperte“’ ili entuzijaste-istomišljenike u najrazličitijim oblastima.

Metod, mehanizam i program ovog proizvoda omogućavaju identifikaciju zajedničkih interesovanja između korisnika neke komunikacijske mreže… Ti interesi mogu, na primjer, biti određeni izračunavanjem odnosa između broja riječi stavljenih u izvor sadržaja i vremena provedenog na pregledanju tog sadržaja.”

 

B92/Informer.ba