Techno

Jedan Windows OS za sve?

Kompanija želi da korištenje njenih proizvoda za potrošače bude „konzistentno i jednostavno iskustvo”, kazao je Jo Belfiore, potpredsednik Windows Phone Program Managementa.

Preduzimaju se i aktivni koraci da se programerima olakša pisanje aplikacija za sve uređaje, ali Belfiore nije želeo da otkrije da li to znači da će svi Windows operativni sistemi biti bazirani na istom izvornom programskom kodu.

Windows 8 je zasnovan na XAML i C-Sharp, istim programskim jezicima na kojima se razvijaju i aplikacije za Windows Phone. Vremenom ćete videti kako se sve te stvari usklađuju”, kazao je Belfiore.

Microsoft se veoma potrudio da skrene pažnju javnosti na Windows Phone, pošto je izašao na vrlo konkurentno tržište gde su ga dočekali Apple iOS i Googleov Android.

Kompanija je čak napravila repliku Windows Phonea 7,5 na njujorškom Trgu Herald visoku 6 spratova. Takođe je objavila i puštanje u prodaju novih smartfonova iz HTCa i Samsunga koji imaju Windows OS.

Windows 8, namjenjen tabletima i personalnim računarima, imaće novi Metro korisnički interfeace kakav se sada nalazi u Windows Phone 7,5. On će donijeti radikalno novi izgled Windows osmici, sa pokretima ruku koji će zamjeniti kroištenje miša tamo gdje to bude moguće.

 

B92/Informer.ba