Techno

Kina: Kompanije podržale kontrolu interneta

Direktori najvećih kineskih tehnoloških kompanija podržali su plan vlasti u Pekingu o jačanju kontrole nad društvenim mrežama na internetu i obećali da će “prestati da šire štetne informacije” na svjetskoj mreži, prenijela je danas Sinhua.

Šefovi desetak velikih firmi, uključujući “Sina corp” i “Baidu”, učestvovali su u trodnevnoj raspravi koju je u Pekingu organizovala državna kancelarija za informacije na internetu.

Kineske internetske kompanije i operatori “postigi su saglasnost” da će “savjesno čuvati emitovanje pozitivnih poruka na internetui da će “odlučno iskorijeniti širenje glasina, pornografije, prevara i štetih informacija putem interneta“, navodi Sinhua.

Sastankom je predsjedavao Vanf Čen, direktor Kancelarije za informisanje Državnog savjeta. Ministar industrije i informacionih tehnologija Mjao Vej rekao je da internetske kompanije moraju da povećaju investicije u proces “nadgledanja“.

Vlasti u Pekingu krajem oktobra su saopštile da će proširiti administraciju za internet i promovisati sadržaje prihvatljive za vladajuću Komunističku partiju.

Kineske vlasti u posljednje vrijeme često kritikuju mikroblogove zbog neodgovornog širenja “neutemeljenih glasina“, ali analitičari smatraju da vlasti neće zatvoriti ove popularne veb sajtove, jer oni omogućavaju lakše nadgledanje autora i ublažavaju socijalne pritiske.

Komentatori navode da uticaj na poslovanje kompanija neće biti veliki, pošto su one već uzele u obzir rastuću kontrolu nad internetom koju provode vlasti.

 

Srna/Informer.ba