Techno

Koje podatke prikuplja Facebook

Arturo Bejar, iz Facebooka, objasnio je za ovaj portal koje podatke Facebook prikuplja o aktivnostima svojih korisnika i istakao da se Facebook, što se toga tiče, ne razlikuje od drugih kompanija iz ove industrije, koje takođe prikupljaju podatke na osnovu “kolačića“.

Kada ste ulogovani: Facebook loguje podatke sa vašeg profila, ime, email adresu, listu prijatelja i stvari koje lajkujete, ali i IP adresu, podatke o rezoluciji ekrana, operativnom sistemu i browseru koji koristite. Vrijeme, datum i URL svake strane koja koristi Facebook plug-in takođe se nalaze na ovoj listi.

Kada niste ulogovani: Facebook ima podatke o jedinstvenom broju vašeg cookija, sa kojim povezuje sve ostale – IP adresu, rezoluciju ekrana, OS i browser koji koristite, kao i URL, datum i vrijeme posete strane sa FB plug-inom.

Facebook posjeduje ove podatke o milionima svojih korisnika za period od 90 dana.

A za šta se ovi podaci koriste?

USA Today piše da Facebook na ovaj način poboljšava sigurnost korisnika, smanjuje šanse da im neko drugi preotme FB identitet i poboljšava iskustvo korisnika na drugim sajtovima, a da za sada ne koristi ove informacije kako bi isporučio targetirane oglase.

 

B92/Informer.ba