Techno

Kompanija Huawei predstavila svoj novi mobitel Honor

Kineska kompanija Huawei predstavila je svoj novi telefon Honor, koji ima bateriju sa produženim vremenom trajanja. Prema tvrdnjama predstavnika kompanije, jedno punjenje baterije kapaciteta 1900 mAh omogućava do tri dana korištenja telefona.

Osim u GSM i UMTS mrežama mobilne telefonije, Honor je sposoban i za rad u HSPA mrežama, gdje omogućava dolaznu brzinu od 14,4 megabita u sekundi (Mb/s), odnosno brzinu slanja podataka od 5,76 Mb/s. Telefon ima kapacitivni LCD ekran od 10 cm (4 inča) osetljiv na dodir, rezolucije 480 x 854 piksela, Qualcommov procesor Snapdragon na na 1,4 GHz, 512 MB RAM memorije i 4 GB interne memorije namjenjene za skladištenje podataka, koja se pomoću microSD memorijskih kartica može povećati do 32 GB. Kao operativni sistem Honor koristi Android 2.3.

Honor se sa internetom povezuje zahvaljujući podršci za Wi-Fi povezivanje po standardu 802.11 b/g/n, a tu su i Bluetooth 2.1, kao i uobičajeni paket kancelarijskih aplikacija, klijent e-pošte, browser, MP3 plejer, FM radio, akcelerometar i podrška za A-GPS. Osim toga, Honor ima microUSB priključak, zadnju kameru rezolucije 8 megapiksela i prednju rezolucije 2 megapiksela.

Debljina telefona je svega 10,9 milimetara na najtanjem kraju, a težina 140 grama (poređenja radi debljina iPhonea je 9,3 milimetara, a težina 137 grama).

Huawei planira da u četvrtom tromjesečju ove godine ponudi Honor na tržištu Kine, Rusije, pacifičkog regiona Azije i Bliskog Istoka. Piše Dnevni avaz.

Cijena telefona će naknadno biti objavljena, ali se pretpostavlja da će biti konkurentna, budući da se kompanija, u namjeri da proširi prodaju svojih telefona na globalnom tržištu, opredjelila za modele iz niže i srednje cjenovne kategorije.

 

Informer.ba