Techno

Li-on baterije za laptopove ne treba formirati

Li-ion baterija za novi laptop, notebook ili netbook ne zahtijeva formiranje u onom klasičnom obliku, kakav se obično podrazumijeva kada se koristi ovaj termin (tri uzastopna pražnjenja i punjenja od po 12-15 sati).

Ove baterije dolaze iz fabrike napola napunjene (cca 40%) i na korisniku je samo da je eventualno napuni do kraja i dalje koristi prema svom ličnom nahođenju. Inače, većina proizvođača laptopova sugeriše da je najbolje novu bateriju isprazniti, a potom napuniti do kraja. Ovaj postupak treba uraditi samo jednom, a punjenje treba da traje do trenutka u kome se baterija napuni do maksimalne vrijednosti, pa nema potrebe poslije toga držali laptop na punjaču.

Baterija počinje sa trošenjem u fabrici

Hemijski procesi u Li-ion ćelijama se odvijaju (doduše sa smanjenim intenzitetom) i kada se ona ne koristi. Drugim riječima baterija počinje sa trošenjem onog momenta kada izađe iz fabrike. Ovo trebaju imati na umu svi oni koji kupuju drugu bateriju, misleći da će tako obje baterije zajedno trajati dvostruko duže.

Takođe, ovo znači i da obavezno treba pogledati i datum proizvodnje pri eventualnoj kupovini nove baterije.

Laptop ne držati na suncu

Li-ion ćelije imaju nekoliko ograničenja o kojima treba voditi računa pri njihovoj eksploataciji. Toplota je veliki neprijatelj Li-ion ćelije. Ovo znači da laptop ako ni zbog čega drugog, onda zbog baterije, nije mudro duže vrijeme ostavljati na direktnom suncu ili bilo kom mjestu na kojem će on biti izložen značajno povišenoj temperaturi.

Održavanje na maksimalnom kapacitetu u dužim vremenskim intervalima, kao što je dugotrajno napajanje preko adaptera (pri čemu stepen napunjenosti baterije najčešće osciluje izmedu 95 i 100%), smanjuje životni vijek baterije.

Laptop na struju baterija van

Kada koristite laptop i pri tom je uključen u struju, najbolje je da prije uključivanja laptopa izvadite bateriju i stavite je sa strane. Dakle, najbolje je da laptop radi ili na bateriju ili uključen u struju. Takođe, baterija ne smije dugo stajati van laptopa, tj. treba je koristit barem jednom u nedjelju, dvije dana.

Iskustvo je pokazalo da Li-ion ćelija najsporije gubi svoj kapacitet kada je napunjena na oko 40%, pa se ona u tom stanju i skladišti. Ovo znači da bi baterija teoretski imala maksimalni radni vijek kada bi se pri svakom priključenju laptopa na punjač, napunila na 40%, izvadila iz laptopa i ostavila na hladno mjesto.

Jedina mana ovog postupka je što u slučaju nestanka struje gubite svojevrsni UPS, koji baterija predstavlja kada se laptop napaja iz adaptera.

Nažalost mnogi korisnici nisu u mogućnosti da se striktno pridržavaju pomenutog pravila iz razloga što npr. nisu sigurni kada će im zatrebati napajanje iz baterije, a tada najčešće nemaju previše vremena da bateriju napune do kraja.

Bez potrebe ne prazniti bateriju

Li-ion ćelija ima na raspolaganju ograničen broj ciklusa punjenja/pražnjenja (obično oko 300-500), pri čemu se djelimično pražnjenje, kao što je već rečeno, ne smatra jednim ciklusom. Li-ion ćelijama više gode djelimična pražnjenja nego duboka, što znači da bez prijeke potrebe nije uputno često prazniti bateriju do kraja. Izuzetak od ovog pravila je kalibracija baterije. Naime, kada smo nabrojali sve dobre osobine SMART baterija, nismo pomenuli i jednu lošu osobinu.

Li-ion baterija zna da “laže”

Upravo zbog osobine da se bateriji vremenom smanjuje ukupni kapacitet, mjerač kapaciteta u bateriji će vremenom gubiti tačnost i prikazivati da je bateriji ostalo nešto više vremena rada nego što je to u stvarnosti. Kada ovo primijetite potrebno je obaviti kalibraciju baterije, koja se obično svodi na jedno punjenje do maksimuma, praćeno potpunim pražnjenjem, pišu Nezavisne.com.

Bitno je napomenuti još i da ni u kom slučaju nije uputno ostavljati praznu Li-ion bateriju duži vremenski period (nekoliko nedjelja ili mjeseci), iz razloga što će elektronika u bateriji nakon pada napona neke od ćelija ispod minimalne deklarisane vrijednosti (zbog samopražnjenja) spriječiti svako dalje punjenje baterije.

 

Informer.ba