Techno

Lytro Light Field Camera, prvi fotoaparat bez fokusa

Nedavno osnovana kompanija Lytro predstavila je prvi fotoaparat bez fokusa imenom Lytro Light Field Camera.

Prema njihovim tvrdnjama, možemo zaboraviti na podešavanje fokusa, ekspozicije, brzine zatvarača i osvjetljenje jer ovaj fotoaparat grabi „svaku zraku svjetla“ koja dođe do njegove leće, a nakon što je fotografija napravljena, na njoj možemo zumirati dijelove koji nas zanimaju, odnosno, imati više tačaka fokusa na istoj fotografiji. Ovo podešavanje izvodi se na računaru, a pored mijenjanja fokusa, moguće je i mijenjanje perspektive te čak i prebacivanje iz 2D u 3D način prikaza i obratno.

Za sada nije baš detaljno objašnjeno kako to ovaj fotoaparat izvodi, ali se u službenom saopćenju navodi da „mnoge interne dijelove klasičnog fotoaparata zamjenjuje softver na računaru“.

Također tvrde da s obzirom da uređaj bilježi čitavo svjetlosno polje u svom obzoru, bolje snima u uvjetima slabe osvijetljenosti nego klasični fotoaparati, a 3D fotografije se prave samo sa jednom lećom.

Na tržištu bi se Lytro trebao pojaviti krajem ove, ili rano početkom iduće godine, a cijena uređaja je 400 dolara u prednarudžbi za model od 8 GB, odnosno 500 dolara za model od 16 GB.

 

 

Informer.ba