Techno

Microsoft Kinezima nudi pretrage na engleskom

Baidu.com do kraja ove godine trebao bi početi nuditi Bingovu pretragu na engleskom. Tražilica koja dominira kineskim tržištem (drži oko 83 posto) već godinama pokušava poboljšati svoju uslugu na engleskom. Dnevno bilježi i do deset miliona pretraga na tom jeziku.

Pojedinosti dogovora nisu objavljene, ali New York Times piše da će pretrage sigurno biti cenzurirane. Vlada u Pekingu internetske firme drži na kratkoj uzici, zahtijevajući cenzuru rezultata pretrage od svih koji posluju na njenom teritoriju. Cenzurira se sve što vlast smatra potencijalno opasnim, uključujući i sadržaje vezane uz ljudska prava i djelovanje disidenata.

Microsoft je objavio da poštuje i pridržava se zakona i propisa u svim zemljama u kojima posluje. ‘U Kini poslujemo uvažavajući lokalne vlasti i kulturu, ali i jasno naznačujući da imamo različita mišljenja o službenoj politici upravljanja sadržajem‘, citira New York Times neimenovanog glasnogovornika tvrtke iz Redmonda.

Motivacija za zatvaranje očiju pred cenzurom je jasna – Kina je sa 470 milijuna korisnika već sad najveće pojedinačno globalno internetsko tržište.

Međutim, u Googleu su uvjereni da tražilica nije potencijalno najlukrativniji posao u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Oni se klade na prodaju oglasa kineskim kompanijama. Kineski oglašivači troše godišnje 1,7 milijardi dolara na online oglase.

Google je i dalje dostupan u Kini, iako je sjedište tražilice na kineskom i engleskom lani preselio u Hong Kong, izvan dohvata škara kineske cenzure.

No, u zadnje vrijeme njegovoj je tražilici i Gmailu sve teže pristupiti. Google za to krivi kineske vlasti.

 

Informer.ba