Techno

Moždani udar se može dijagnosticirati pomoću iPhone-a

Novo istraživanje na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Calgaryju pokazuje da liječnici mogu dijagnosticirati moždani udar pomoću iPhone aplikacija s istom tačnošću kao i služeći se medicinskim računarom za postavljanje dijagnoza.

Ova tehnologija može biti posebno korisna u ruralnim krajevima s rijetkim medicinskim ustanovama. Ona omogućava liječnicima poput neurologa pristup u realnom vremenu, bez obzira gdje se liječnici i pacijenti nalaze. Neuro-radiolozi su u istraživanju pregledali 120 novih uzastopnih nekontrastnih snimaka kompjutorizirane tomografije (NCCT) mozga i 70 snimaka angiograma kompjutorizirane tomografije (CTA) glave koji su dobiveni iz baze podataka Calgary Stroke Program.

Skenirane snimke pročitali su dva neuro-radiologa, na medicinskom dijagnostičkom računaru i na iPhoneu. Istraživanje je objavljeno u majskom izdanju Journal of Medical Internet Research. Istraživanje je dizajnirao dr. Mayank Goyal, a uključenu računalnu tehnologiju za iPhone su izvorno razvili Dr. Ross Mitchell i njegov tim u Hotchkiss Brain Institute (HBI), a zatim ju je dodatno usavršila i komercijalizirala kompanija Calgary Scientific Inc.

Ova aplikacija za iPhone omogućava napredne vizualizacije i naša istraživanja pokazuju da su između 94% i 100% točne, u odnosu na medicinske računare za dijagnosticiranje akutnog moždanog udara“, kaže Mitchell sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Calgaryju. “Kod hitne medicinske pomoći, medicinsko snimanje igra ključnu ulogu u dijagnostici i liječenju, jer je vrijeme kritično kod akutnog moždanog udara, svaka minuta se broji.”

Dr. Mayank Goyal je ujedno i voditelj istraživanja na Katedri za radiologiju i jedan od neuro-radiologa u istraživanju koji je analizirao podatke. “Vrijeme je kritično za dijagnosticiranje moždanog udara i početak liječenja. Tu je definitivno velika korist za ljekare da imaju mogućnost analiziranja i dijagnosticiranja ove bolesti gotovo bilo gdje. Mi smo bili ugodno iznenađeni zbog sposobnosti da pomoću ovog programa otkrijemo suptilne rezultate CT-a, koji su često vrlo ključni za bolesnika”, kaže on. “Još jedna prednost ove platforme je njegova sposobnost da može obrađivati masivne skupove podataka na preko 700 slika preko iPhonea.” Studija je izrađena pomoću ResolutionMD Mobile programa kompanije Calgary Scientific Inc., aplikacije za pametne telefone iPhone i Android.

U aprilu 2010. godine program je odobren od strane kanadskog ministarstva zdravstva Health Canada pa kanadski liječnici sada mogu legalno napraviti primarne dijagnoze pomoću tih uređaja. Rezolucija MD se razlikuje od ostalih medicinskih aplikacija za snimanje budući da poslužitelj radi sve računalne izračune i šalje slike za prikaz na pametnom telefonu u realnom vremenu. Liječnici mogu vidjeti i manipulirati medicinskim slikama već za nekoliko sekundi za razliku od drugih aplikacija kojima treba i 10-20 minuta za preuzimanje sirove medicinske slike na iPhone prije nego što ih se može prikazati.

Također je jedinstven po tome što su sve medicinske slike sigurne. Tajnost pacijentovih slika ostaje sakrivena iza firewalla bolnice kako bi se spriječilo da bilo koji od podataka o pacijentima bude izgubljen ili ukraden. Tehnologija se također može koristiti na velikim udaljenostima. Postavljanjem servera u udaljenim zajednicama, medicinski stručnjaci locirani izvan pojedine zajednice, kao što su specijalisti za moždani udar i radiolozi, mogu imati neposredan i siguran pristup pacijentovim snimkama bilo gdje, koristeći uređaj koji se nosi u džepu. Slike se mogu pregledavati na iPhoneu, iPadu, Androidu ili web pregledniku. Calgary Scientific Inc. je licencirao program kod mnogih kompanija za medicinsko snimanje i preko 50.000 bolnica širom svijeta će imati pristup do njih u narednih 24 mjeseca, do kada bi se program trebao instalirati na njihove mrežne sisteme.

 

Informer.ba