Techno

U narednim danima solarna oluja će stvarati probleme telekomunikaciji i GPS-u

Tri velike eksplozije na Suncu koje su se dogodile u proteklih nekoliko dana razlog su upozorenja znanstvenika iz američke vlade korisnicima satelitske, telekomunikacijske i električne opreme koji trebaju biti spremni na moguće poteškoće u radu u sljedećim danima zbog solarne oluje koja će se uskoro razviti.

Solarna oluja koja slijedi bit će umjerenog do jakog nivoa“, izjavio je Joseph Kunches, znanstvenik, prenosi Reuters. Dodao je kako bi naredne sedmice solarna oluja mogla ugroziti komunikacije i GPS satelite te bi se mogla pojaviti i aurora borealis (polarna svjetlost) koja bi bila vidljiva od Minnesote do Wisconsina.

Na ljestvici od jedan do pet, nadolazeća oluja bit će vjerojatno označena razinom dva ili tri“, rekao je Kunches.

Reuters navodi kako su ozbiljne poteškoće zbog Sunčeve aktivnosti vrlo rijetke, no u prošlosti je zabilježeno nekoliko slučajeva. 1989. godine, naprimjer, oko šest miliona Kanađana ostalo je bez struje, 1859. godine i tadašnja komunikacijska veza bila je u prekidu, a aurora borealis bila je vidljiva sve do Karipskih otoka.

Solarni maksimum očekuje se 2013. godine, a neki znanstvenici predviđaju kako će imati razorne katastrofalne posljedice.

 

Index.hr/Informer.ba