Techno

Nintendo 3DS štetan za vid?

Desetljećima Nintendo gradi reputaciju kompanije čiji su proizvodi sigurni za djecu. Zapravo, postalo je upitno kako 3D naočale djeluju na vid djece, koji se još uvijek razvija.

Iako novi sustav 3D tehnologije ne treba naočale, a Playstation 2 je postao najprodavaniji hit u Japanu, roditelje bi moglo iznenaditi upozorenje Nintenda koje dolazi s konzolom. ‘3DS je samo za starije od sedam godina. Upozorenje: 3DS bi kod djece mlađe od šest godina mogao oštetiti vid’.

‘Svi 3D mediji oslanjaju se na mogućnost mozga da odvoji dva vizualna procesa, koja koristimo za percepciju dubine. Iako znamo puno o vizualnim sistemima kod odraslih, još uvijek ne znamo što se događa kod djece, čiji se vid tek razvija. Ne postoje dokazi da će se dogoditi nešto loše ako su djeca izložena 3D tehnologiji, no ne postoje ni dokazi da je siguran. A mislim da ni jedan roditelj ne želi da njegovo dijete bude pokusni kunić industrije za zabavu’, rekla je doktorica Anna Girshick s UC Berkeley Sveučilišta.

Američko oftamološko udruženje tvrdi kako je 3DS siguran za djecu i odrasle te kako ta tehnologija čak može pomoći u identificiranju očnih problema, koji se inače ne bi uočili, piše Yahoo.