Techno

Novi rekord: 186 gigabita u sekundi

Istraživači su ostvarili brzinu prijenosa podataka od 186 gigabita u sekundi, čime su otvorili put formiranju mreža sa standardnom brzinom od 100 gigabita u sekundi, što bi značajno ubrzalo naučna istraživanja.

Novi rekord jednak je prenosu podataka sa 1.000 DVD-ja u jednoj sekundi ili 100.000 blu-ray diskova za jedan dan.

Tokom testa, podatke su razmijenili američki Univerzitet Vikotrija iz Britanske Kolumbije i Vašingtonski državni centar za konvencije u Sijetlu, koji su međusobno udaljeni 212 kilometara.

Istraživači su u oba smijera ostvarili brzinu od 186 gigabita u sekundi, čime su oborili svoj prethodni rekord od 119 gigabita u sekundi iz 2009. godine. Radi poređenja, mreže optičkih kablova trenutno dostižu najveću brzinu prijenosa podataka od jednog gigabita u sekundi.

Novi rekord postignut je korištenjem najnovije optičke opreme, servera sa performansama podešenim na maksimum i mreže koju je postavila kanadska kompanija KANARIE.

U izvođenju eksperimenta učestvovali su fizičari, kompjuterski stručnjaci i mrežni inženjeri. Stručnjaci su, radi ilustracije mogućnosti ovog sistema, izvršili prenos ogromne količine podataka iz centra u Sijetlu i lokacija u Brazilu i Južnoj Koreji.

Ovo tehničko ostvarenje moglo bi da bude veoma korisno u realizaciji velikih naučnih projekata, poput eksperimenta Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) sa Velikim sudaračem čestica Hadron.

 

Blic/Informer.ba