Techno

Olly događaje s interneta pretvara u mirise

Navikli smo gledati i slušati sadržaje na internetu, međutim šta je s mirisom? Novi proizvod londonske kompanije Mint Digital Foundry obećava to promijeniti.

Olly je uređaj koji se napaja preko USB-a a radi na principu da događaje s interneta pretvara u mirise. Upravo je neko “retweetao” vašu poruku na Twitteru ili kliknuo na “Like” ispod vašeg posta na Facebooku; o tome možete biti obaviješteni e-mailom. No, Olly možete podesiti da vam prilikom svake takve operacije napuni sobu mirisom.

Mala ladica u stražnjem dijelu uređaja može se napuniti mirisima po želji – primjerice eteričnim uljima ili komadima voća. Iako svaki Olly uređaj podržava obavještavanje samo jednim mirisom, možete u njega umetnuti više različitih mirisa kako bi vas upozoravali na različite vrste događaja.

Mint Digital Foundry sastoji se od istraživačkog tima koji istražuje odnos između fizičkih objekata i Web-a. Proces razvoja svog uređaja dokumentirali su tijekom posljednjih nekoliko mjeseci na svom blogu i konačno su došli do toga da je Olly u potpunosti operativan i spreman za korištenje. Olly je u potpunosti otvoreni uređaj, što znači da ga svaki korisnik može re-programirati kako želi.

Dok Mint Digital Foundry pokušava sada pretvoriti Olly u masovni proizvod koji će bilo tko moći kupiti, nama ne preostaje drugo do čekati i diviti se ovoj nevjerojatnoj ideji.

Net.hr/Informer.ba