Techno

Oprez, novi virus prijeti s Facebooka

Korisnici najpopularnije društvene mreže na internetu pozivaju se na oprez jer se pojavio novi virus, skriven iza linka koji obećava zabavu.

Ukoliko u chat prozor dobijete poruku ‘Wanna laugh?’ od nekog od prijatelja, u pitanju je virus koji napada računar. Nakon što mu odgovorite, poslat će vam link na stranicu koja neiskusnom oku izgleda kao YouTube. Tamo se obično nalazi video s vašim imenom u naslovu, te komentari vaših prijatelja, najčešće na engleskom.

Umjesto videa, na stranici je obavijest da morate skinuti novu verziju programa za reprodukciju videa, no ako kliknete na to, zarazit ćete računar virusom i shvatiti da ste prevareni jer video ne postoji.

Virus možete pobijediti na ovaj način:

1. Ukoliko ste zaraženi virusom, te i sami nehotice šaljete prijateljima poruku ‘Wanna laugh?’, trebali biste smjesta promijeniti Facebook lozinku.

2. Ako to niste u mogućnosti napraviti, pokušajte dobiti više informacija u Facebook rubrici ‘Pomoć’.

3. Iako je najbolji lijek prevencija, tj. izbjegavanje otvaranja sumnjivih linkova, koji najčešće imaju oblik bombastičnih poruka, naslova i provokativnih slika, a neki čak doslovno traže od vas da kliknete na njih, može vam pomoći i kvalitetan antivirusni program.

U nekim slučajevima ‘zaraze’ korisnici više nisu mogli pristupiti Facebooku kako bi promijenili lozinku, a iako za takve slučajeve još ne postoji jedno rješenje koje funkcioniše za sve, neki preporučuju da nakon skeniranja kvalitetnim antivirusnim programom jednostavno upišete još jedan ‘www.’ ispred adrese www.facebook.com i tako pristupite svojem profilu, piše Net.hr

 

Informer.ba