Techno

Optički disk koji vječno čuva podatke

Novoosnovana kompanija “Millenniata” i kompanija LG planiraju uskoro da ponude novi optički disk i odgovarajući pisač/čitač koji će omogućavati da se filmovi, slike i bilo koji drugi podaci čuvaju vječno. Podacima će moći da se pristupa i korištenjem bilo kojeg postojećeg DVD ili Blu-ray plejera.

“Millenniata” ovaj proizvod naziva M-disk i tvrdi da ga možete potopiti u tečni azot ili u vrelu vodu, a nećete uspjeti da ga oštetite. Njegovu superiornu izdržljivost u odnosu na druge optičke diskove vodećih proizvođača potkrepljuje i studijom koju je objavilo Ministarstvo odbrane SAD.

Kompanija za sada ne otkriva šta je korišteno za izradu ovog diska, navodeći samo da je u pitanju prirodni materijal poput kamena. Kao i DVD i Blu-ray diskovi, i M-diskovi su napravljeni od nekoliko slojeva materijala, ali za razliku od njih, nemaju reflektivni ili bojeni sloj.

Tokom snimanja laser u osnovni materijal usijeca udubljenja koja su trajna. Diskovi se mogu čitati bilo kojom mašinom koja može da čita DVD, jedino zahtijevaju specijalan pisač“, objašnjava Scot Shamvei, izvršni direktor kompanije.

U oktobru će biti ponuđen prvi čitač/pisač za M-diskove. Šamvej kaže da će tu mašinu moći da napravi svaki proizvođač DVD plejera i to prostom zamjenom firmvera. Za sada će M-diskovi imati isti kapacitete kao i DVD, ali će brzina upisivanja biti samo 4X, odnosno 5,28 megabajta u sekundi.

Za razliku od DVD diskova, koji se obično prodaju u pakovanjima od 10, 25, 50 i 100 komada, M-diskovi će se prodavati samo na komad ili u pakovanjima sa dva ili tri primerka i koštaće manje od tri dolara. Navode Nezavisne novine.

Razlog kratkrotrajnosti

Optički mediji sa mogućnošću snimanja, kao što su CD, DVD i Blu-ray diskovi, napravljeni su od slojeva polikarbonata zaljepljenih jedan za drugi. Jedan od tih slojeva sadrži reflektivan materijal, a sloj neposredno iznad njega organsku providnu boju. Za vrijeme snimanja laser pogađa sloj sa bojom i progorjeva je tako da iz providnog stanja prelazi u neprovidno i na taj način bilježi bitove podataka. Laser male snage može potom da pročita te bitove, jer u jednom slučaju njegov vazduh prolazi kroz providni sloj i odbija se od reflektivni, a u drugom se apsorbuje u neprovidnim površinama koje izgledaju kao sićušna ulegnuća. U dužim periodima DVD diskovi su podložni delaminaciji, razdvajanju polikarbonatnih slojeva, što dovodi do oksidacije i problema u čitanju.

 

Informer.ba