Techno

Otkrivena gotovo “neuništiva” mreža zaraženih kompjutera

Stručnjaci za tehnološku bezbjednost otkrili su mrežu sa više od četiri miliona kompjutera zaraženih zlonamjernim softverom, za koju kažu da je skoro “neuništiva“.

Ova bot-mreža, poznata pod imenom TDL, napada kompjutere koji koriste operativni sistem “Windows” i uspješno se krije od softvera za zaštitu računara.

Njen programski kod smješten je u dijelu kompjutera koji bezbjednosni softver rijetko provjerava, a kontrola mreže je šifrovana, prenosi BBC.

U posljednja tri mjeseca mreža se proširila na 4,5 miliona kompjutera, poslije pojavljivanja četvrte verzije virusa TDL.

Sergej Golovanov i Igor Sumenkov, stručnjaci kompanije za kompjutersku bezbjednost “Kasperski”, napisali su u dataljnoj analizi virusa da je ovo “najsofisticiranija prijetnja današnjice“.

Lica koja kontrolišu TDL pokušavaju da naprave neuništivu bot-mrežu, koja je zaštićena od napada, suparničkih programa i antivirusnih kompanija“, piše u analizi.

Firme za kompjutersku bezbjednost u posljednje vrijeme uspješno su djelovale protiv bot-mreža, što je dovelo do značajnog smanjenja obima neželjene, spem pošte, pokazuje analiza kompanije “Simtek”.

Bot-mreža je mreža kućnih kompjutera koji su zaraženi virusom koji omogućava tehnološkim kriminalcima da ih koriste putem daljinskih komandi. Osobe koje upravljaju ovim mrežama često kradu podatke sa zaraženih kompjutera ili koriste tuđe računare za slanje spem pošte ili izvođenje kompjuterskih napada.

 

Srna/Informer.ba