Techno

Ovako je 1956.godine izgledao prvi hard disk od 5 MB

O tome koliko je tehnologija napredovala svjedoči i podatak da je u septembru 1956. godine IBM predstavio „305 RAMAC“, prvi računar sa hard diskom za smještanje podataka ( HDD) koji je bio težak više od tone, a imao je kapacitet od samo 5 MB podataka.

To je bio prvi komercijalni računar koji je koristio pokretnu glavu za čitanje hard-diska koji je bio sastavljen od pedeset 610-milimetarskih ploča, a bio je namjenjen izvršavanju zadataka za poslovne svrhe.

Prosječno vrijeme pristupa podacima kod ovog hard diska je bilo oko 600 milisekundi, što je danas korisnicima računara nezamislivo, ali je tada izgledalo superbrzo, a zbog njegove veličine, preporučena soba za njegovo smeštanje je trebala biti 9×15 metara.

I njegova cijena je iz današnjeg ugla nezamisliva, a iznosila je 160.000 dolara 1957. godine, dok je za iznajmljivanje na mjesečnom nivou trebalo izdvojiti 3.200 dolara.

Zanimljiv je i podatak da su inženjeri IBM-a tada mogli da proizvedu hard-disk veći od 5MB, ali je odjeljenje marketinga procijenilo da to nije isplativo jer ne bi mogli da pronađu kupca kom bi bio potreban veći kapacitet, piše Srbijanet.

 

Informer.ba