Techno Udarno

Podnesena tužba: “Microsoft” prati korisnike telefona?

Nedavno je “Apple” potresao skandal o prikupljanju podataka o kretanju korisnika iPhonea, a sada su se pojavile informacije da iste probleme imaju i korisnici telefona koji rade na “Microsoftovom” mobilnom operativnom sistemu Windows Phone 7.

Protiv “Microsofta” je na sudu u Sietlu podignuta tužba zbog praćenja korisnika protiv njihove volje. Problem se nalazi u softveru za kameru koji, kada se aktivira, navodno, prati kretanje i lokaciju korisnika (geografsku širinu i dužinu) i te podatke šalje “Microsoftu”.

U kompaniji kažu da se geolokacijski podaci korisnika telefona Windows Phone 7 prikupljaju samo uz dopuštenje korisnika, dok se u tužbi koja je podignuta protiv ove kompanije tvrdi da je “Microsoft” namjerno dizajnirao softver kako bi mogao nastaviti pratiti korisnike i bez njihove dozvole.

Ovo su teške optužbe s obzirom na to da se u njima tvrdi da je “Microsoft”, osim kršenja privatnosti vlasnika telefona koji rade na njihovom softveru, lagao i Kongresu SAD. “Microsoft” je sada izdao i službeno saopćenje u kojem opovrgavaju navode iz tužbe za koju tvrde da “nije tačno prikazala način na koji se bilježe podaci korisnika WP telefona”.

Dodali su da privatnost korisnika shvataju vrlo ozbiljno te će dodatno istražiti sve tvrdnje koje su navedene u tužbi.

 

Informer.ba