Techno

Prvi iPad napravljen prije 17 godina

Tablet računar koji izgleda kao današnji iPad, postojao je još prije 17. godina. Kompanija Knight-Ridder proizvela je 1994. godine – Reader koji neodoljivo podsjeća na iPad.
Tablet Reader su razvili novinari, dizajneri i istraživači kako bi pokazali kako će u budućnosti izgledati kompjuteri – tanki, prenosivi, sa mogućnošću da prikazuju sliku, zvuk i video istovremeno. To je budućnost kompjutera, ali i novina”, rekao je osnivač kompanije Knight-Ridder, Roger Fidler i dodao:

“Predviđanja, koja smo izneli tokom devedesetih godina prošlog vijeka, ispostavila su se kao tačna, prije svega do kakve će transformacije doći u narednih deset, petnaest godina”.

Roger kaže da im je tada bilo teško da zamisle kako bi se realizovala ideja ’digitalnog papira’, ali da su bili sigurni da će to neko uspeti da uradi u budućnosti.
Apple je iPad tablet predstavio januara 2010. Na prezentaciji u San Francisku, direktor kompanije Stiv Jobs je istakao da se radi o uređaju koji je nešto između pametnih telefona i laptop računara.

Godinu dana kasnije Apple je predstavio i unapređenu verziju – iPad 2, kao i novu verziju mobilnog operativnog sistema iOS 4.