Techno

Revolucija u vojnoj industriji

Vojnici će u budućnosti dobivati energiju direktno iz sunca koje ih obasjava na ratištu te od topline vlastitoga tijela. Kako? Pomoću nove uniforme koja će pretvarati sunčanu i termalnu energiju u energiju za napajanje uređaja i oružja na ratištu.

 

 

Budućnost kamuflažnih uniformi jesu uniforme nove generacije koje će moći prikupljati energiju sunca preko dana, a tijekom noći će prikupljati energiju topline tijela vojnika. Zahvaljujući toj energiji biti će praktički nemoguće da vojniku na ratištu oprema, GPS sistem, radio ili oružje ostanu bez struje. Ovaj koncept koji koristi fotovoltne ćelije, ultralagane baterije i termoelektrični sistem dobivanja energije djelo je EPRS Centra iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovaj način razmišljanja već se primjenjuje u nekim jedinicama. Tako jedinice američkih marinaca smještenih na Bliskom istoku već sada koriste solarne ploče za dobivanje dijela energije potrebne za napajanje uređaja i oružja. No dok su trenutačno marinci ovisni o sunčanim danima, novi koncept zahvaljujući termoelektričnoj energiji pruža neograničene mogućnosti.

‘Ovo otkriće je također značajno zbog činjenice da standardne baterije čine do 10 posto kilaže od prosječnih 50 do 70 kilograma opreme koju pješadija nosi’, izjavio je Duncan Gregory, jedan istraživača na projektu. Osim pomaganja vojnicima sistem se može koristiti i u satelitima, rashlađivanju namirnica i lijekova na teško dostupnim područjima.

Istraživači najavljuju proizvodnju prototipa odore do decembra ove godine.