Techno

Roboti čuvari će patrolirati zatvorima u Južnoj Koreji

Roboti čuvari sa senzorima da mogu da detektuju nenormalna ponašanja uskoro će patrolirati zatvorima u Južnoj Koreji kako bi olakšali težak posao njihovim kolegama ljudima, saopštili su danas naučnici.

Grupa naučnika razvila je model robota čuvara u okviru projekta vrijednog 850.000 dolara koji je organizovalo ministarstvo za primenjenu nauku.

Robot visine od 1,5 metra, koji se kreće uz pomoć četiri točka, biće uglavnom u upotrebi noću. Oni će moći da poveže zatvorenike sa stražarima preko bežičnog sistema veza, navodi se u saopštenju Azijskog foruma za prevaspitavanje, jedne južnokorejske grupe koja se bavi istraživanjima kriminaliteta i zatvorske politike.

Ta grupa je u saradnji s ministarstvom pravde pokrenula cijeli projekat. Senzori robota će im omogućiti da otkriju abnormalna ponašanja zatvorenika, kao što je samoubilačko ponašanje, ili nasilno i o tome obavjeste dežurnog stražara, prenijela je agencija AFP.

Profesor Li Baic-Chul sa Univerziteta Kjongi, koji je predvodio grupu naučnika, kaže da im je namjera bila da omoguće sadašnjim čuvarima da se više posvete procesu prevaspitavanja i rehabilitacije zatvorenika. “Pošto smo skoro završili sa izradom ključnih operativnih sistema, sada radimo na preradi detalja kako bi roboti izgledali više prijateljski za zatvorenike“, rekao je Li .

Planirano je da tri robota čuvara budu isprobana u korektivnoj ustanovi u južnom gradu Pohang idućeg marta kada bude potpuno završena izrada automatizovanih stražara.

 

Tanjug/Informer.ba