Techno

Samsung traži zabranu novog iPhona

Apple legalno ugrađuje Samsungove dijelove u mnoge svoje uređaje

Južnokorejska kompanija “Samsung” zatražila je sudsku zabranu prodaje novog telefona iPhona 4S u Francuskoj i Italiji.

“Samsung” tvrdi da je Apple za svoj uređaj iskoristio bežičnu 3G tehnologiju koju je “Samsung” izmislio, a da južnokorejska firma za to nije dobila novčanu nadoknadu.

Između ove dvije kompanije mjesecima traje rat patentima pred sudovima širom svijeta, prenosi BBC. Apple je pred sudovima u Njemačkoj i Austriji izdejstvovao zabranu prodaje određenih Samsungovih uređaja i pokušava da to postigne u još nekoliko zemalja.

Apple je nastavio da flagrantno krši naša prava na intelektualnu imovinu i slobodno koristi našu tehnologiju. Uporno ćemo štititi svoju intelektualnu svojinu“, navodi se u saopštenju južnokorejske firme.

Komentatori upozoravaju da bi ishitrene i beskonačne uzajamne tužbe, bez prethodnih pregovora, mogle da dovedu do obaranja čitavih telekomunikacionih mreža,

Apple legalno ugrađuje Samsungove dijelove u mnoge svoje uređaje, uključujući ekrane u neke od svojih pametnih telefona i tableta, na osnovu sporazuma koji su dvije firme postigle u februaru ove godine. Taj posao vrijedan je 7,8 milijardi dolara.

 

Srna/Informer.ba