Techno

Smartphone kao dijagnostičar?

Umorni ste od dugog čekanja na pretrage po bolnicama? Ukoliko korejski naučnici  uspiju u svom naumu vaš smartphone mogao bi jednog dana dati odgovore na vaša pitanja ili čak i postaviti dijagnozu.

Tim naučnika s korejskog instituta za nauku i tehnologiju objavio je da bi se touch screen tehnologija odnosno tehnologija zaslona osjetljivih na dodir mogla koristiti kako bi se analizirala na primjer  krv ili urin na način na koji to rade medicinski testovi.

Započelo je s idejom da touch screen radi na način da prepoznaje elektronske signale dodira prsta te iz toga proizlazi da bi se na taj način mogao utvrditi i prisutnost određenih vrsta proteina ili DNK“, kazao je jedan od voditelja istraživanja Hyun-gyu Park.

Touch screen radi tako da ‘osjeća’ električni naboj nastao dodirom ekrana, a molekule DNK i proteini također stvaraju određeni elektronski naboj.

Korejskim istraživanjem je utvrđeno da touch screen može prepoznati postojanje i koncentraciju molekula DNK što je prvi korak prema tome da jednoga dana bude korišten za medicinske testove.

Potvrdili smo da touch screen može prepoznati molekule DNK s gotovo stopostotnom tačnošću na isti način na koji glomazna medicinska oprema to može i vjerujemo da se isto može postići i s proteinima“, kazao je Park za britansku novinsku agenciju.

On je dodao da bi se uz pomoć detekcije proteina na primjer mogla postaviti dijagnoza čak i raka jetre, piše Nacional.

Informer.ba