Techno

Sony Vegas Pro 11 donosi lakšu obradu videa

Sony je objavio verziju 11 svog svekorisnog i popularnog programa za profesionalnu obradu videa, Sony Vegasa. Alat bez kojeg montažeri mnogih lokalnih TV stanica dosadne programske šeme ne bi mogli ni zamisliti svoj posao u svojoj najnovijoj verziji donosi GPU podršku za (brže) procesiranje videa.

Dalje, tu je mogućnost kreiranja stereoskopskog 3D videa na isti lagani način kao i u interfejsu za editovanje klasičnog, 2D snimka. Jedan od noviteta koji je zadužen za jednostavniji rad u programu je i “Sync Link” – napredni alat za sinhronizaciju povezanih klipova će se pobrinuti za to da vam zvučna pozadina uvijek bude u skladu sa videom. Šta reći, spas za veće projekte. Ovaj dodatak bi Sony Vegas Pro 11 trebao učiniti prihvatljivijim za brzi i lagani rad onima naviklim na fantastični Lightworks.

Također, u programu se nalaze opcije za kreiranje i primjenjivanje atraktivnih animacija teksta i pratećih specijalnih efekata, kao i napredni alati za obradu zvuka, poput ekvilajzera, podrške za VST plugine, te kolekcije osnovnih filtera, kako biste imali što manje potrebe posezati za vanjskim audio editorima.

Sony Vegas Pro 11 sadrži još jednu ključnu mogućnost – naprednu stabilizaciju videa, koja ga detaljno analizira i pokušava ukloniti “drhtavost” rukom snimljenog klipa i ostale efekte karakteristične za amaterske snimke. Ova opcija je implementirana kao Open plugin, što bi trebalo omogućiti veću fleksibilnost i kontrolu nad ovim procesom.

Za uživanje u programu će vam trebati minimalno procesor od 2GHz, 2GB RAM, Windows Vista SP2 i Microsoft .NET Framework 3.5 SP1.

Stvar košta oko 600 dolara.

 

Info.ba/Informer.ba