Techno

Srpska bespilotna letjelica “Pegaz 011”

Nalik je tvorevinama iz naučnofantastičnih filmova. Vidi dalje i sa gotovo stopostotnom sigurnošću prenosi informacije u komandni centar. Brza, precizna i elegantna, uglavnom nevidljiva letjelica predstavlja veliki oslonac vojnih mirovnih i ratnih akcija. Njeno ime je „pegaz 011“ i novi je model bespilotne letjelice Vojnotehničkog instituta, koji će biti prikazan javnosti na sajmu naoružanja „Partner 2011“.

Samo nedjelju dana nakon promotivnog leta bespilotne letjelice kratkog doleta „vrabac“, Vojnotehnički institut otkriće svoj novi proizvod namjenjen za misije dnevnog i noćnog izviđanja i osmatranja s dužinom leta od 12 časova.

Ova letjelica opremljena je dnevnom i noćnom kamerom, laserskim daljinometrom ili radarom i u realnom vremenu posredstvom zaštićenog komunikacionog linka prenosi sliku sa terena. Slijeće i polijeće automatski na uređene ili poluuređene staze, a opremljena je i padobranom za prinudno spuštanje.

Pegaz 011“ je planiran kao veliki oslonac Vojske Srbije, ali osim čisto vojne primjene, on može dati veliki doprinos policijskim akcijama potrage i potjere, kao i u kontroli državne granice.

Specijalne jedinice Vojske Srbije već koriste male bespilotne letjelice i velike prednosti koje nude u izvidničkim okolnostima. A mogu donijeti odlučujuću prednost u specijalnim operacijama.

 

Blic/Informer.ba