Techno

Stižu zračni jastuci i za mobitele

Patent koji je prijavljen uključuje zračne jastuke, opruge pa čak i potisni plin koji bi bio ugrađen u telefone i štitio ih od padova.

Na mreži su se pojavili nacrti i patent koje su još prošle godine prijavili Amazonov CEO Jeff Bezos i njegov kolega iz kompanije Gregory Hart, a odnose se na zaštitu mobilnih telefona od padova i oštećenja.

Prvi takav način zaštite jesu mali zračni jastuci koji bi se, u slučaju pada telefona, napuhali i omogućili mu ‘udobno prizemljenje’, bez oštećenja. U prijavljenom patentu Bezos i Hart kažu da bi telefoni koristili ‘sistem za izbjegavanje štete’ koji bi, korištenjem ugrađenog žiroskopa telefona, njegove kamere i drugih senzora odredio da mobilni uređaj’ više nije u kontaktu s korisnikom i da se nekontrolirano kreće prema tlu, tako da postoji mogućnost oštećenja‘.

Taj bi sistem odmah aktivirao ‘sistem zaštite koji bi koristio jedan ili više elemenata kako bi spriječio ili smanjio štetu koja može nastati padom i udarcem‘, a jedan od tih elemenata su mini zračni jastuci koji bi se napuhali. Sistem bi ili sam prepoznao na koju će stranu telefon pasti ili bi aktivirao jastuke na svim stranama uređaja i tako ga u potpunosti zaštitio.

No, to nije sve – u ovom se patentu opisuje i način da se telefon putem potisnog plina sam u zraku okrene tako da uvijek padne na određeni dio na kojem će biti ugrađeni jastuci. Kao zaštita pri padu čak se ne moraju niti koristiti zračni jastuci već i male opruge koje bi se također aktivirale na isti način kao i jastuci i na taj način ublažile pad.

Ali to nije sve – naime, kao još jedan element u zaštiti pri padu u ovom se patentu naglašava i ‘potisni element‘ tako da bi telefon izbacivao neku vrstu plina i time omogućio sigurno slijetanje – dakle, kako bi telefon padao prema tlu, plin bi se aktivirao i ‘gurao‘ uređaj prema gore tako da bi se mobitel, umjesto da naglo padne, lagano spustio na tlo.

 

Dnevnik.hr/Informer.ba