Techno

Twitter priznao: Kopirali smo adresare

Twitter je u četvrtak je priznao da je uzimao kontakte iz adresara korisnika smartfona bez dopuštenja. Kompanije je saopštila kako je kopirala sve podatke iz adresara i čuvala na svojim serverima kao dio funkcije ‘Find Firends’ na svojoj iPhone aplikaciji, javlja Daily Mail.

Prema pisanju Los Angeles Timesa, informacije su se čuvale i do 18 mjeseci, no još uvek nije poznato zašto su se podaci zadržavali toliko dugo.

Twitterovo priznanje o uzimanju podataka dodatno će podići prašinu oko privatnosti koja je zahvatila i Facebook, Foursquare, Foodspotting, Instagram, Yelp, Gowalla te Path, kompanije koje su takođe slale korisničke adresare sa svojih iPhone aplikacija.

Želimo imati jasnu i transparentnu komunikaciju s korisnicima. Uskoro ćemo obnoviti informacije vezane za ‘Find Friends’ opciju – kako bi bile jasnije i nedvosmislene“, izjavila je portparolka Twittera Kerolin Pener.

Apple je najavio kako će iPhone i iPad aplikacije morati da traže ‘eksplicitno dopuštenje‘ pre nego što pristupe adresarima.

Nije poznato koliko aplikacija na pametnim telefonima s Googleovim Androidom šalje podatke na sličan način.

Informacije koje su ranije pomenute društvene mreže slale i čuvale na serverima obuhvatale su imena i prezimena iz adresara kao i adrese elektronske pošte i/ili brojeve telefona.

Na udaru se našao i sam Apple kog su zastupnici američkog parlamenta prozvali jer unutar svog operativnog sistema iOS nije ugradio zaštitu adresara.

 

B92/Informer.ba